Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Urolig mage, redd for kreft

Spørsmål

Hei! Har i mange år slitt med mage- og tarmsystemet. Det går litt opp og ned, noen perioder er bedre enn andre. Noen dager har jeg veldig løs avføring. Vondt nederst i magen, føler meg uvel, veldig løs avføring. Litt gulig farge på papiret. Det kan komme et par ganger før det roer seg. Andre dager går det greit fra morgenen, men plutselig buldrer magen,eller jeg får mageknip. Løs avføring. Sliter ikke med forstoppelse. Har og en del luftsmerter i perioder. Er mye tørst, ikke diabetes. Noen dager er magen urolig, mye lyder, rennende avføring. Har normal matlyst, ikke alltid like bra, men spiser som vanlig. Ikke gått ned i vekt. I -08 tok jeg en del blodprøver, ultralyd av magen, avf. Prøve, ingen funn. Sliter mye med fordøyelsen, ofte når jeg har spist blir jeg løs i magen. Dette gjør at jeg bekymrer meg mye. Tenker på det hele tiden. Føler meg uvel nesten hele tiden. Vondt i ryggen, nederst ved rompa, beina, brystet, rett under venstre pupp,Noen ganger midt i brystet. Er så redd for kreft, gruer meg så for å gå til legen da jeg er redd jeg har kreft, og at det er for sent å gjøre noe. Har ikke hatt mensen denne måneden, så frykter og underlivskreft. Bekymrer meg mye, enda mer nå pga korona. Er redd jeg har en underliggende sykdom, og at jeg blir alvorlig syk. Høres dette ut som symptomer på tarm kreft, underlivs kreft? Begynte å jobbe natt for 6 måneder siden,da ble plagene verre. Har vært sånn før og, men etter jeg begynte på natt er jeg mer uvel og magen er mer i opprør. Sliten hele tiden. Kan dette ha en sammenheng? Beklager så langt innlegg. På forhånd tusen takk for svar :)

Kvinne 32
Svar

Hei.


Siden dette har vart i mange år, så er det tilnærmelsesvis ingen som helst mulighet for at det skulle skyldes alvorlig sykdom eller kreft. For hadde det vært kreft som var årsaken til disse plagene, og du hadde gått med uoppdaget kreft i årevis, ville du vært særdeles syk eller død pr idag. Kreftfrykten kan du derfor trygt legge fra deg her.

Dine plager fra magen kan skyldes medisinske årsaker / sykdom, men behøver ikke nødvendigvis å skyldes sykdom heller. Det finnes f.eks. en tilstand som heter irritabel tarm, som kan gi slike plager du har. Det er ikke en "sykdom" som sådan, men mer en beskrivelse av en noe mer livlig og merkbar mage-tarmfunksjon enn det som er vanlig. Det finnes ingen tester eller prøver som kan fastslå om man har dette. Den diagnosen stilles først når en har utelukket alle tenkelige mulige sykdomsårsaker, og forutsatt at symptomene minner om det en ser ved irritabel tarm, -hvilket det altså gjør hos deg.

Derfor er løsningen for deg å gå til fastlegen for å bli utredet for dette, for å se om det finnes noen medisinsk årsak til plagene dine. Og hvis ikke det finnes, så er det ikke utenkelig at dette kan handle om irritabel tarm. Det at det ble verre etter at du begynte med nattarbeid (noe som er en psykologisk og fysisk påkjenning) kan godt være med å styrke mistanken om irritabel tarm.

Hos fastlegen må du blant annet få utelukket matvareintoleranser som cøliaki og laktoseintoleranse, du må få utelukket stoffskiftesykdom, som også kan gi plager fra tarmen, og matvareallergier må du også utredes for.

Sett at dette ender med en konklusjon om at det ikke er noen medisinsk årsak til plagene dine, så er dette med dine bekymringer et viktig poeng her. For det er meget tett forbindelse mellom psyke og tarmfunksjon hos oss alle, jfr begrepet "nervøs mage", "eksamensmage" osv. Å gå rundt å være jevnt bekymret over om en har en uoppdaget sykdom, f.eks. kreft, er noe som virkelig har potensiale i seg for å vedlikeholde og forverre mageplager, gi urolig mage, forverre irritabel-tarm symptomer. Derfor er det så viktig at du nå får utelukket hos legen at du har noen sykdom, for da kan du få vekk bekymringskomponenten i dette, noe som meget gjerne kan være noe av triggeren til mageplagene dine.

Håper at mine råd og innspill kan være til nytte. Lykke til.