Ung mann med blodig diare

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt en stund med løs mage/diare. Jeg hadde det først i en ukes tid, så ble det borte også kom det tilbake igjen for litt over en uke siden. Jeg har ingen andre symptomer som mageknipe, feber eller lignende. Kan ikke huske at jeg har spist noe utenom det jeg spiser til vanlig heller. Det eneste problemet er løs mage og avføring. Det hender det kommer litt blod i avføringen, men dette skjer ikke ofte. Jeg lurer på hva problemet er og hva jeg kan gjøre for å behandle dette?

Mann 26
Svar

Hei.


Du er altså en ung mann på 26 år, som har hatt en ukes tid med løs mage / diare. Du hadde også en tilsvarende runde tidligere, som gikk over av seg selv. Forøvrig har du ingen symptomer fra magen. Det er også litt blod i avføringen. Du lurer på hvordan dette kan behandles, og hva det kan være, naturligvis.

Løs mage / diare er vanlig, og skyldes oftest ikke sykdom, især hvis det er forbigående. Det kommer også an på hvor tynn avføringen er, og om det er mange ganger daglig. For eksempel vil vanntynn avføring 10-15 ganger daglig avgjort være et sykdomstegn, for å ta et eksempel. 

Diare kan ha mange årsaker, matforgiftning (som her kan utelukkes pga varigheten), mage-tarminfeksjoner, betennelsestilstander i tarmen som ulcerøs colitt og Crohns sykdom. 


Du har også observert blod i avføringen. Det kan naturligvis skyldes andre ufarlige årsaker som f.eks. hemoroider, som er små utposninger på blodårer i endetarmsåpningen, men det kan også henge sammen med diareen din, og da bør en tenke på betennelser i tarmen som f.eks. ulcerøs colitt. Det sier jeg naturligvis ikke at du har, men blodig diare er uansett noe som bør føre til legeundersøkelse, slik at en kan finne årsaken, og derved også eventuell nødvendig behandling.


Jeg kan ikke svare deg eksakt på hva dette skyldes i ditt tilfelle, siden jeg ikke kan undersøke deg, ta prøver, snakke nærmere med deg, men du har altså fått et råd om hva du må gjøre nå, og det er å oppsøke fastlegen.

Når det gjelder ditt spørsmål om hvordan du kan behandle dette, så vil det naturligvis avhenge helt av årsaken / diagnosen, for enhver tilstand har sin behandling. 


Forsåvidt går det an å ta tabletter som stopper diareen, de heter Imodium og er reseptfrie, men så lenge du også har blod i avføringen også, så er det riktigere å få dette legeundersøkt enn å bare bruke tabletter som stopper diareen, for da kan du jo teoretisk sett gå glipp av å få stilt korrekt diagnose.


Lykke til og god bedring.