Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung kvinne med plagsom mage: Mye luft, 4-5 avføringer daglig

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 27 år som sliter voldsomt med luft i magen. Det startet samtidig som jeg hadde betennelse på hjerteposen for litt over ett år siden. Fikk problemer med magen da, og gikk på dobbel dose somac. Hjerteposen ble friskmeldt i juni, men magen er verre enn aldri før. Har forsøkt alle kostholdsdietter (gluten- og laktosefritt, lav foodmap og selvfølgelig unngå alle ting Google tilsier at kan gi luft i magen). Har i en periode gått på somac igjen (40 mg)- dette gav effekt en stund, så fungerte det dårligere. Doblet da dosen og det fungerte greit en periode til. Skulle så forsøke å trappe ned litt og da mistet somac helt sin effekt. Tar nå Nexium (40 mg) istedenfor, men synes ikke det har hatt noe særlig effekt. Har også mye smerter i brystet på grunn av luften. I tillegg har jeg endel vondt i magen, hyppig avføring (4-5 ganger om dagen), med varierende konsistens. Raper og promper vanvittig mye. Dette er selvfølgelig et problem i hverdagen, og jeg begynner å bli ganske desperat. Lever ellers et normalt liv og trener 2-4 ganger i uken. Har tatt blodprøver for mangler og allergier, eneste som slår ut er lavt B12. Tar nå tilskudd av det, og ellers går jeg på qlaira p-piller. Hva kan jeg gjøre, eller be fastlegen min om å gjøre? På forhånd takk for hjelpen!

Kvinne 27
Svar

Hei.


Du er altså en ung kvinne på 27 år, som har vært mye plaget med magen siste året. Du har avføring 4-5 ganger daglig, magesmerter og mye luft. Det eneste man har funnet ved utredninger, er lavt B12, som du nå ta tilskudd av. Det du spør om her, er om hva fastlegen kan hjelpe deg videre med.

Det første som slår meg, er at p-pillen Qlaira som du bruker, ikke helt sjeldent gir endel bivirkninger fra magen, nettopp slike som du beskriver: Oppblåsthet, diare, magesmerter. Den kan også gi kvalme og oppkast. Så siden så mye av andre årsaker etter alt å dømme er utelukket allerede, så er vel dette det første jeg ville hatt mistanke til, og sjekket ut. 

Den eneste måten du kan finne ut om dette er bivirkninger, er å slutte med p-pillen i en periode. Hvis magen da blir gradvis bedre, kanskje helt god, så har du funnet årsaken. Det er viktig at du gir et slikt forsøk en del tid, for å få sikre observasjoner, og for at magen kan få tid til å normalisere seg igjen, f.eks. en mnd eller to.


Videre så legger jeg merke til at du har fått påvist lavt B12. Det skyldes sjeldent for lavt inntak, -det er stort sett veganere som er utsatt for det, men hyppigere skyldes det at man ikke tar opp B12 på normal måte, og da kan vi tenke i retning av det som heter malabsorbsjons-sykdommer (malabsorbsjon = dårlig opptak), og derfor bør du sjekke deg for cøliaki og laktoseintoleranse, noe du gjør hos fastlegen med blodprøver i første omgang. Stoffskiftesykdommer er vanlig, og det kan påvirke tarmfunksjonen, så ta slike blodprøver også, om ikke det er gjort.


Hvis årsaken er bivirkninger av p-pillen, så har du jo løst problemet med å la være å bruke denne videre. Hvis ikke det er det, og ingen av de andre overnevnte årsakene heller, så kan og bør du forsøke Minifom, som reduserer gassdannelsen i tarmen. Den er reseptfri på apoteket, og ufarlig å teste ut, og å evt bruke over tid også.  De hyppige avføringene kan dempes med å bruke Imodium ved behov. Den er også reseptfri. Men i første omgang, før du forsøker ren symptomdempende medisin som disse to er, så må du utelukke tilstander det går an å behandle, jfr ovenfor.


Håper at rådene kan være til nytte, og ønsker deg lykke til.