Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ulcerøs colitt for 7 år siden, men ikke symptomer etter dette.

Spørsmål

Hei. Da jeg var ca 17/18 år fikk jeg påvist Ulcerøs colitt som var begrenset til en liten del av tarmen. Mener kanskje at det ble sagt bare endetarmen. Før diagnosen hadde jeg noen måneder med en del rødt blod, og lite avføring. Hun som tok koloskopien forsikret meg om at jeg var mildt rammet, og at jeg skulle ta noen avføringsprøver osv. Ung og dum som jeg var, så tok jeg aldri den prøven til tross for noen purringer på det. Rett etter koloskopien fikk jeg aldri blod i avføringen igjen. I alle fall ikke synlig blod. Derfor la jeg det i glemmeboksen. Nå er jeg snart 25 år, og har begynt å tenke veldig på dette etter at en bekjent fikk påvist alvorlig UC. Jeg tenker jo at jeg helt sikkert skulle gått på noen medisiner selv om jeg ikke er så hardt rammet. Jeg får av og til diaré, som gjerne kommer etter spesielle matvarer. Det hender jeg har puss i avføringen hvis jeg har diaré, men jeg føler ikke at dette skjer så ofte. Har også litt problemer med luft av og til. Da jeg ikke har følt meg spesielt syk har jeg rett og slett ikke tenkt noe særlig på dette før nå. Hva gjør jeg nå? Tenker fryktelig på konsekvensene av å ikke ha gjort noe med dette på hele 7 år. Dette bekymrer meg veldig.

Mann 24
Svar

Hei.


Dette trenger du overhodet ikke å bekymre deg for. Så lenge du faktisk ikke har noen symptomer, er du faktisk frisk. Du har ikke forsømt noe eller oppnådd mulighet for å bli verre i din eventuelle ulcerøse colitt, ved å ikke ha noen behandling i disse årene.

En velger behandling alt etter alvorligheten i sykdom og symptomer, og ved (nesten) ingen symptomer slik du har hatt nå i 7 år, så har det vært riktig å ikke behandle.

Du spør hva du skal gjøre nå. Jeg synes du for ordens skyld skal ta en samtale med fastlegen din om dette, slik at dere kan legge en plan for hva som skal gjøres om du eventuelt noensinne skulle få et tilbakefall, hvor mye som skal til før du tar kontakt osv. 

Ha det bra.