Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uklare mageplager

Spørsmål

De 2 siste månedene har jeg opplevd veldig mye problemer med magen.Jeg har følt meg veldig forstoppet og føler jeg har mye luft i magen.Jeg har trodd at det kan være irritert tarm eller magesår, fordi jeg har også kjent svie og har hatt vondt midt i magen, øverst i magen og øverst ved ribbeina og på høyre siden av magen.De siste dagene har jeg opplevd irritabel tarm nederst i tarmen.Jeg hører lyder fra tarmen,rumling og andre lyder.Har også hatt noen episoder der jeg har følt at tarmen rister/krampelignende følelse og litt kraftig dunking i magen.Noen ganger føler jeg også stikking i høyre del av mage/tarm som kommer og går og varer i sekunder.Noen ganger har jeg følt at det "brenner" i tarmen.Jeg har hatt mindre matlyst enn det jeg pleier å ha, men spiser måltider alikevel.Jeg har fulgt med på avføringen min, og har noe fast avføring og noe løs avføring.Det er bare de siste 3 dagene at jeg har hatt avføring hver dag, ellers har det gått 4 dager eller lenger mellom hver gang jeg har hatt avføring.De siste 2 dagene har jeg ikke opplevd like store plager med øverste del av tarmen og midten av magen som jeg har hatt de siste to måneder.Jeg har også opplevd risting mellom brystene og ved ribbeina, noe som jeg tror kan være fra spiserøret.Har også opplevd sårhet i spiserøret.Jeg har også opplevd dunking og skarp stikking i venstre og høyre bryst.Har følt at det brenner i brystene og mellom brystene.Noen gange føler jeg at det er vondt og hardt å svelge, noe som kommer og går.Jeg har vært hos ØNH-lege for dette, som sa at alt så fint ut, det var ingen funn.Det føles ut som halsen eller spiserøret blir trangere sånn plutselig, dette skjer omtrent hver dag utenom de siste 2 dager.Jeg har også følt at luft presser seg opp gjennom halsen og at jeg må rape.Har også hikket ofte i det siste.Noen ganger,helt plutselig er det vanskelig/tungt å puste inn, noe som skjer i hvile men også ved trening.Har du noen forslag til hva dette kan være?Kan det være sammenheng mellom problemene?

Kvinne 28
Svar

Hei.


Du skriver under tilleggsopplysninger at du har tilstanden galaktosemi, hvilket betyr at du ikke kan fordøye melkesukker. Du sier at du ikke tror det er relevant i forhold til de plagene du beskriver her nå, men jeg er ikke sikker på 0m jeg nødvendigvis er enig med deg i det. Hvis du for eksempel har fått i deg mat med melkesukker uten å vite det, vil jo det sannsynligvis kunne gi plager fra magen, for eksempel slike du beskriver. Men det behøver ikke å være forklaringen, eller det kan være deler av forklaringen. I og med at du kjenner symptomer som sannsynligvis kommer fra øvre del av mage-tarmsystemet også, er det en mulighet for at plagene kommer fra magesekk / spiserør, relatert til magesyre og evt reflux. Ved reflux fungerer lukkemuskelen mellom mage og spiserør ikke optimalt, og mageinnhold kan komme opp i spiserøret og gi plager. Dette kan undersøkes med gastroskopi, hvilket jeg derfor synes du skal diskutere med fastlegen din.

Videre så bør du sjekkes i forhold til andre matintoleranser, som f.eks. cøliaki. Det er jo fullt mulig å ha det i tillegg til galaktosemi. Det sjekkes i første omgang med blodprøver. Andre typer sukkerintoleranser kan også være relevant å tenke på, som f.eks. fruktoseintoleranse. (fruktsukker=fruktose)

Du bruker tyroxin mot lavt stoffskifte. Du må sjekke med blodprøver om du er riktig dosert, for både for høye og for lave doser kan påvirke mage-tarmfunksjonen.

Trisekvens som du bruker, kan også gi en del plager fra magen. Blant annet er følgende nevnt i listen over mulige bivirkninger: "Kvalme, magesmerter, utspilt mage eller magebesvær."

Kanskje det er noe du også skulle diskutere med legen din?

Problemene med innpust er det vanskeligere å si noe om, men det kan jo ikke utelukkes at det kan være en indirekte reaksjon på smerte eller plager fra spiserøret, men samtidig vil det nok være riktig å utelukke astma ved pusteprøver hos legen din, selv om det vanligvis gir plager fra utpust.

Håper at mine innspill og høyttenking kan være til nytte for deg. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-