Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uklare mageplager, -og gravid

Spørsmål

Jeg har de siste 3-4 mnd hatt tilbakevendende mageknip øverst i magen på midten med tilhørende løs mage og noen ganger diaré. Typisk med løs mage og diare først, og så kommer mageknipen et par dager etterpå. Mageknipen vil jeg karakterisere som vanlig diffus mageknip som gjelder øvre del av magen. Føler ikke svie eller smerte i et bestemt punkt. Noen ganger føles det som en ubehagelig pressfølelse inni magen, og jeg blir fort mett når jeg spiser. Noen ganger føler jeg også kvalme. Dette kan typisk vare noen dager hver 4. uke. Tatt avføringsprøve og en rekke blodprøver hos fastlegen, alt ok. Skulle nå prøve syrenøytraliserende, men fikk ikke startet pga graviditet. Stod på pakken at det ikke var gjort nok studier på gravide. Er ca 7+0 dager på vei. Etter at graviditetskvalmen kom har jeg hatt mye mageknip øverst i magen. Hatt vondt til og fra den siste uka, som startet etter et par dager med diare. Mageknipen kommer og går og varierer i styrke. Føler at det er mye luft som står og vil ut i halsen, og det hjelper ofte å rape. Føler at det kan lette ubehaget å ligge på siden, men har også opplevd at det "surkler" nede i magen når jeg reiser meg opp og da kan ubehaget forsvinne. Har ikke hatt sure oppstøt eller halsbrann. Ekstra ille etter store, tunge måltider. Har også hatt treg mage og litt forstoppelse siste uka. Hadde ikke liknende plager forrige svangerskap. Er det noe alternativ til syrenøytraliserende jeg kan prøve? Hva mener du jeg burde gjøre? Er dette noe jeg burde sjekke videre pga eventuell fare for foster, etc? Føler meg ellers topp når magen er fin. Mageknipen påvirker allmenntilstanden, ofte redusert matlyst og redusert energinivå. Tok en gastroskopi for 3-4 år siden hvor det ikke var noen funn. Litt stresset hverdag nå med et barn på 1,5 år i tillegg til full jobb. Vært perioder med dårlig søvn. En del negativt jobbstress og bekymring - spesielt fra oktober (jobber som konsulent og måtte plutselig bytte arbeidssted, og jeg trives dårlig).

Kvinne 31
Svar

Hei.


Du har en del plager fra magen, som en vel får si ikke er sikkert diagnostisert ennå. Din lege har tydeligvis ment at det er syrerelaterte plager, og det kan forsåvidt stemme, men vi kan ikke være helt sikre. Blant annet har du jo ikke vært gastroskopert nå, og du har heller ikke fått testet ut den syrenøytraliserende medisinen. Og forøvrig kan dette ha flere enn en forklaring, for den saks skyld. Når du så spør her om du burde sjekke dette videre, så tenker jeg nok at du burde det, for du høres jo rimelig plaget ut av dette. Det gjør du naturligvis ved fornyet kontakt med fastlegen din, som vil utrede deg videre for dette.


En del kan tyde på syreplager, mens andre ting er ikke typisk for syreplager, f.eks. diaretendensen. Det kan ha andre årsaker. Jeg ville blant annet fått sjekket om du kan ha en uoppdaget cøliaki eller laktoseintoleranse, stoffskiftesykdom, eller tarminfeksjon, f.eks. med parasitter. Det sjekker du ved å lever inn avføringsprøve på en liten lukket beholder du får fra fastlegen. Hvis du har vært i tropiske strøk i verden, øker denne sannsynligheten, men det er også mulig å få tarmparasitter her til lands, f.eks. fra uvaskede importerte bær, frukt og grønnsaker. Jeg ser ikke med dette at jeg tenker at du har dette, men kun at det kan være noe du bør sjekkes for.

Når det gjelder syrereduserende medisiner, så har du altså ikke fått forsøkt dette ennå. Du kan f.eks. prøve Novaluzid, som ikke absorberes i kroppen, men kun virker lokalt i magesekken din, slik at det ikke kan påvirke fosteret. Den er reseptfri. Virker den, -om enn midlertidig- så taler det i retning av at det er syreplager du har.

Du spør om din tilstand kan være til fare for foster. Jeg ser ikke noe i det du skriver som tilsier dette, men jeg synes allikevel at du bør bli utredet for dette nå, såpass plaget som du er.

Det at du får mer plager etter store og tunge måltider, bringer tanken over på galleproblematikk, f.eks. gallestein. Ta opp det også med legen. Det kan du eventuelt sjekke med ultralyd, også når du er gravid.

Du nevner avslutningsvis dette med at du har dårlig søvn og høye stressnivåer. Det er velkjent at slike ting kan virke inn på mage-tarmfunksjonen også, og faktisk er det ingenting i veien for at det kan være hele forklaringen, da det er tett forbindelse mellom psyke og mage-tarmfunksjon.

Håper at mine råd kan komme til nytte, og ønsker deg lykke til videre, inklusiv med svangerskapet.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-