Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ukjent smerte i magen

Spørsmål

Har siste to år hatt økende og hyppigere magesmerter øverst i magen, på begge sider og bak i ryggen. Får med 1-2 ukers mellomrom kraftigere smerter, som anfall. våkner av dette om natten og får ikke sove. Tar da paralgin forte som jeg har fått hos legen men det tar ikke bort smerten. Smertene er konstant når de er der og etter ca. 1 døgn avtar de da er jeg helt utslitt men så kommer jeg meg. Føler hele tiden jeg er øm øverst og på sidene av magen. Ingenting viser på blodprøver, CT og ultralyd tykktarm og mage normal, gastroskopi normal avføring ( ingen blod). Fastlegen min har lagt meg inn akutt to ganger når jeg har hatt disse smerteanfallene men de finner ingenting, og smertene avtar og jeg blir sendt hjem igjen. Hva kan dette være? Og hva skal jeg gjøre for å finne ut av det?

Kvinne 55
Svar

Hei,

Dette høres veldig slitsomt og vondt ut. Iom at du har mest vondt om natten og at det sprer seg til ryggen din, gjør at dette kan være et galleblære problemer. Noen ganger kan man ha veldige smerter fra galleblæren uten gallestener. Da må man sjekke hvor effektiv galleblæren er i å tømme seg via noe som heter et HIDA scan. Jeg vet ikke hvilken etnisitet du har, men det finnes også syndromer som er mer vanlige i visse etnisiteter som for eksempel arvelig angioødem osv. Jeg regner med at man også har sjekket hjertet ditt da kvinner ofte kan oppleve hjerterelaterte smerter som mage eller ryggsmerter. Det finnes også refluks som ikke viser noen tegn ved gastroskopi. Da må man ta en 24 timers pH-måling av mavesyre. Noen mennesker kan ha gjentatte anfall av bukspyttkjertelinflammasjon, men da er vanligvis blodprøver indikative på dette. Det finnes også syndromer som eosinofil øsofagitt og andre typer allergiske reaksjoner i tarmsystemet som kan gi gjentatte smertesyndromer. Det er også mulig at du har tarmproblemer hvis man ikke har tatt et koloskopi og sett i tykktarmen. CT er bra for mange ting, men visse sykdommer er det lettere å diagnostisere via koloskopi.  

Jeg ville også spurt deg om seksuell historie, dvs om du har hatt nye partnere de siste to årene, evt om du kan ha en udiagnostisert seksuelt overført sykdom som kan gi deg disse anfallene, om du har vært ute og reist i land hvor det er spesifikke parasitter eller andre infeksjoner som kan gi deg problemer, om du spiser mye rå fisk osv. 

Jeg ville også bedt deg føre en dagbok over hva du spiser og drikker før disse anfallene kommer, dvs en dagbok hver dag over alt du tar til deg, fra vann til vin, snacks til mat osv. Dette kan muligens gi en pekepinn hvis det er matrelatert. 

Det er jo helt klart at noe har skjedd med deg, så jeg håper legene dine fortsetter utredning. 


Lykke til!


Mvh,


Nina Bryhn, MD


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-