Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ufrivillig luftavgang

Spørsmål

Kvinne 46 år. Tre normale fødsler, den siste for 20 år siden. I rundt seks år har jeg hatt problemer med at jeg ikke klarer å holde på luft i magen, og problemet har bare blitt verre og verre. Det gjør det jo ikke bedre at jeg også plages med MYE luft, uansett hva jeg spiser. Nå innser jeg at jeg trenger hjelp, da dette går ut over mitt sosiale liv. Jeg har ingen problemer med å holde på urin/avføring (som forøvrig er normal), og har bra kontroll på lukkemuskulatur, men luften klarer jeg ikke å holde på samme hvor mye jeg kniper. Dvs at når jeg sitter går det fint, og det kan også gå bra om jeg står helt i ro med kryssede ben. Merkelig nok kan det også gå bra om jeg bøyer meg "for å ordne på en skolisse", men om jeg går/beveger meg, så har jeg ingen kontroll. Luften bare smyger seg ut. Dette gjør det vanskelig for meg på jobb, og jeg vegrer meg også for trening sammen med andre. Som artrosepasient er jeg avhengig av fysioterapi ganske jevnlig. Det siste halvåret har jeg ikke hatt behandling, og nå er jeg dårlig igjen, men bare utsetter og utsetter ny behandling pga problemet mitt. Når fysioterapeuten skal bøye og tøye meg i alle retninger, så er jeg livredd for at det skal gå galt! Det å bare ligge rolig på magen på benken er også pinefullt av samme grunn. Da klarer jeg heller ikke å holde igjen, og ligger i helspenn i håp om at det skal hjelpe... Angsten for at det skal gå galt har også satt seg litt psykisk, så når jeg går inn døren til venterommet øker det selvfølgelig på med luft i magen, og jeg er helt "nervevrak" der jeg sitter og venter. Snart er det også på tide med ny celleprøve, men hvordan skal jeg takle å sitte i gynekologens stol uten kontroll...? Jeg kjenner fastlegen min veldig godt, og kan snakke med ham om alt annet, men akkurat dette synes jeg er fryktelig vanskelig. Har du noen formening om hva som kan være årsaken til problemet, og om det kan gjøres noe med det? Hilsen oppgitt kvinne.

Kvinne 46
Svar

Hei.


Den mest sannsynlige årsaken her, er at du kanskje kan ha en ikke-optimalt fungerende lukkemuskel i endetarmsåpningen. Det finnes det generelt sett to mulige løsninger på: Ikke-kirurgisk, dvs trening av lukkemuskelen med knipeøvelser, eller kirurgisk, om forholdene skulle tilsi det. Jeg synes avgjort at dette høres så sosialt plagsomt ut at du bør ta det opp med fastlegen ved neste konsultasjon der. Hva gjelder kommende gynekologiske undersøkelse, så bør du avgjort nevne det der også, både for å ta vekk din egen bekymring for at du skulle komme til å slippe ut luft under undersøkelsen, altså for å ha forklart gynekologen at du faktisk har dette problemet, men også for at gynekologen kan vurdere om du kan ha hatt noen skader nedentil under fødsler, som kan medvirke til dette problemet. I utgangsgpunktet er ikke endetarmsåpningen og ufrivillig luftavgang et problem som tilhører gynekologens fagfelt, men det er naturlig å nevne det, av de to overnevnte årsaker.


Din fastlege vil kunne ta stilling til om du bør henvises til en vurdering hos en kirurg, med tanke på om dette er noe som kan eller bør behandles kirurgisk.


Jeg synes du absolutt skal ta tak i dette nå, både fordi du er såpass plaget av det som du er, og fordi det er meget mulig at det kan finnes gode løsninger for deg. Jeg ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-