Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ubehag og stikking i mellomgulv. Reflux?

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 23år som i du siste dagene har hatt litt ubehag i magen. Det er til tider en liten dunkende/stikkende følelse fra mellomgulvet, (fra brystbeinet og ned 10cm ca. mot navlen. Dette er ikke vondt, men kan virke ømt noen ganger. Har heller ikke feber, kvalme eller merker noe spesielt forandring ved spising eller ikke. Ikke alltid det er ubehag heller, men kommer gjerne på kvelden/når jeg legger meg. Går ellers på YAZ p-piller (på 2 mnd nå). Og tok 1G Paracet og 50mg Voltaren for 5mnd siden, i ei ukes tid. Har aldri hatt noen form for mageproblemer før, og spiser et greit og variert kosthold. Har vært litt løs i magen i 2-3 dager, men ikke noe plaget med det. Det kan også komme av varmen som er ute om dagen kanskje. Var på legevakten for 2 uker siden med noen andre plager (som er borte nå) men legen lyttet til lungene mine, og sa de var fine. Ellers er det ikke noe mer jeg kommer på som dere evt. burde vite. Det jeg lurer på er om dette kan skyldes noe "indre" eller om det bare kan være f. eks anspent muskler eller noe annet bekymringsfritt? Jeg går som regel og bekymrer meg mer enn jeg burde kanskje, men skal straks på ferie til Kreta, så greit å høre med noen fagfolk først. På forhånd takk! Mvh Bekymret jente

Kvinne 23
Svar

Hei.


Du er altså en ung og frisk kvinne på 23 år, som nå de siste dagene har hatt noen ubehag og stikking fra brystbeinet og litt nedover, forverret når du legger deg. Du lurer på hva dette kan skyldes. Noen eksakt diagnose kan jeg naturligvis ikke stille over nett og uten å undersøke deg, men det første jeg tenker på, er at dette kan ha med magesekk / spiserør / lukkemuskel og magesyre å gjøre.  

Det at det oppleves fra brystbeinet og litt nedover, gjør at jeg tenker i den retning. Og forverring når du legger deg flatt, kan indikere i retning av refluxproblematikk, dvs at lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør ikke fungerer optimalt, og da kan mageinnhold renne "oppover" og inn i spiserøret, når man legger seg flatt, -i motsetning til når vi er i vertikal stilling, og tyngdekraften motvirker tilbakeslag av mageinnhold inn i spiserøret.


Pga at det er en viss mistanke om slik forklaring her, er det ingenting i veien for at du kan kjøpe reseptfrie medisiner mot magesyre, og forsøke disse. Lindrer de, så styrker det mistanken om at det er i denne gaten problemene ligger.

Du kan kjøpe for eksempel Pepcid eller Ranitidin. Bruk de daglig i en periode, og se om plagene forsvinner. Og dersom dette skulle handle om reflux, så er det et godt råd å bygge opp hodeenden av sengen noe, slik at du halvsitter og sover. Det motvirker at mageinnhold renner opp i spiserøret.  Hyppige småmåltider er også gunstig.


Det er også fullt mulig at dette bare kan tilskrives tilfeldighetenes konto, og ikke ha noen spesifikk årsak. Forbigående mageplager er svært vanlig. Med andre ord kan du trygt se dette litt an, om du vil, men det er heller ikke noe i veien for å teste ut medisinene og rådene jeg har gitt deg her, for å se om du da raskt blir bedre, noe du selvfølgelig ønsker nå som du snart skal på ferie.


Ha det bra.