Ubehag i høyre side av magen. Inni eller utenpå magen?

Spørsmål

Hei! Jeg har i det siste hatt et ubehag i magen, som jeg ikke skjønner hva er. Det er til høyre på magen, mot lysken. Jeg kan ikke kjenne noe kul når jeg trykker der. Det er vanskelig å forklare ubehaget, men det kjennes ut som et sår på innsiden av magen, på en måte. Ved berøring på huden er det akkurat som at det gir en brennende følelse, og ubehaget blir mer borte ved at jeg trykker/masserer. Det er ikke kun på en plass, men i området til høyre for navlen og nedover mot lysken. Vil legge til at jeg også har litt ballongmage som kommer etter måltid, og hvis jeg går lenge uten mat for eksempel. Dette er også svært irriterende, da magen står rett ut.. Jeg har videre noe treg fordøyelse, som jeg tenker også påvirker magen til å være så oppblåst. Jeg er bekymret for om det kan være kreft eller noe annet alvorlig. Jeg har for en måned siden vært hos gynekolog for å sjekke underlivet og samtidig ble det satt inn hormonspiral. Vil legge til at jeg hadde ubehaget i magen før dette også, så kan ikke være en bivirkning av den undersøkelsen/innsettingen. Da jeg var der nevnte jeg ingenting om ubehaget, men er det allikevel mulig at gynekologen hadde sett svulster på eggstokk/livmor eller andre steder i området? Jeg har tidligere hatt en cyste på eggstokk som var så stor at jeg måtte fjerne den kirurgisk, med åpen buk-operasjon. Dette sa jeg til gynekologen, og han sa jeg ikke skulle bekymre meg for å få en sånn igjen. Ved innvendig ultralyd kunne han fortelle hvor livmor og eggstokkene var, og han sa ingenting om at ting så unormalt ut. Ubehaget kommer og går, men gjerne etter matinntak. Er det noe jeg bør få sjekket hos lege? Bør jeg være bekymret? Kan det være tarmen? Jeg har lest en del om irritabel tarm, og jeg har en del av de symptomene.. Jeg tenker jeg bør ta en sjekk om eventuelle mat-allergier også.. Håper du kan hjelpe meg til å bli litt klokere og litt mindre bekymret!

Kvinne 22

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du har altså nylig vært hos gynekolog, som konstaterte at livmor og eggstokker så normale ut. Det er bra, og da kan den muligheten utelukkes som årsak til det du kjenner nå.

Jeg tenker følgende om teoretisk mulige årsaker:

1) "noe" inni magen

2) muskulært

3) hud / hudnerver


Så tenker jeg litt høyt om hvert av de punktene:

1) Det området du beskriver, høres ut som begynnelsen av tykktarmen. Der kan det lett samle seg luft, noe som igjen kan gi ubehag, og det kan evt forklare din utspilte mage.

Irritabel tarm som du selv er inne på, kan gi mange slags plager fra magen, men dette er ikke en diagnose en kan eller skal stille, før sykdommer har blitt utelukket vha relevante undersøkelser. Det finnes heller ingen tester eller prøver som kan bekrefte eller avkrefte irritabel tarm. Diagnosen stilles ved at en har de symptomene som en ofte ser ved irritabel tarm, samt at andre mulige årsaker er blitt utelukket.


2) Muskulært: Kanskje ikke spesielt sannsynlig, men det er alltids en mulighet, siden hele magen er dekket av muskellag. Det finnes spesielle former for brokk i mellom muskellagene i magen, hvor en ikke nødvendigvis vil kunne kjenne en tydelig kul, slik som ved typisk lyskebrokk. Du kan nevne diagnosen Spigellis hernie for legen din, for eksempel. 


3) Hudnerver: Det at du kjenner en brennende følelse når du berører huden, kan tyde på at en hudnerve som forsyner den delen av huden, er under irritasjon, mekanisk press eller noe. Om du f.eks. har brukket et ribbein for noen tid siden, vil den nye kalkklumpen som oppstår der bruddet var, kunne irritere en nerve som går ut i huden på magen. 

Hovedpoenget med å nevne dette, er at det ikke er gitt at det du kjenner, kommer fra "noe inni magen" i det hele tatt, så luft denne muligheten også, når du tar kontakt med legen din for å få dette sjekket.


Og det var også svaret på ett av spørsmålene dine: Ja, jeg synes dette er noe du bør sjekke hos lege.

Men å være bekymret, slik du spør meg om du bør være, ville jeg ikke vært. For det første så klinger ikke dette i retning av alvorlig sykdom, og for det annet så har du jo ingenting igjen for å være bekymret. Få det sjekket, så får du klarlagt årsaker, og det er ihvertfall beste måten å dempe bekymringer på.


Håper at svaret kan være til nytte for deg. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-