Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ubehag i brystet og klump i halsen, -syreskade i spiserøret?

Spørsmål

Hei! Fra og med sent lørdag kveld og frem til nå har jeg gått og kjent på et skikkelig ubehag i mage/hals/bryst. Mer ubehagelig enn smertefullt vil jeg påstå. Det kjennes konstant ut som at jeg har en klump bakerst i halsen. Videre er det en konstant ubehagelig følelse som breier seg fra midten av magen og opp bak brystbenet. Kan beskrive det som om ubehaget går i en strak linje fra navle og helt opp til halsen. Spesielt fremtredende er det i brystet. Ubehaget i brystet merker jeg spesielt godt ved at det noen ganger kjennes ut som at jeg er litt kortpustet. Når jeg spiser eller drikke blir det ekstra ubehagelig og nærmer seg mer vondt. Etter et måltid er ubehaget mer fremtredende enn ellers. Akkurat nå rett etter at jeg har spist ligger ubehaget mitt i brystet, samtidig som jeg kjenner klumpen i halsen tydelig. Må også nevne at jeg tidvis sliter med bulimi og oppkast. Kanskje det kan ha en sammenheng? Hva kan dette være for noe, og har jeg behov for å gå til lege?

Kvinne 24
Svar

Hei.


Jeg tenker at her er det stor sannsynlighet for en syreirritasjon eller -skade i magesekk og/eller spiserør, eventuelt begynnende magesår. 

Dette tenker jeg både fordi symptomene i høy grad minner om det man ser ved slike tilstander, og også fordi du har problemer med bulimi. Ved bulimi får en stadig syre opp i spiserøret når man kaster opp, og over tid kan dette skade slimhinnene i spiserørene, og eventuelt forårsake syreskader som kan gi slike plager som du nå beskriver.


Jeg tenker at sannsynligheten for at det er dette som er årsaken, er så stor at du bør bestille time hos fastlegen, og samtidig kan du kjøpe reseptfri syredempende medisin på apoteket, for eksempel Pepcid eller Zantac og ta dette hver dag. Kjøp og syrenøytraliserende medisin som for eksempel Novaluzid eller Titralac, og ta det hver gang du kjenner noe. Små og hyppige måltider er også bedre enn få og store, og iskaldt vann kan lindre. Om disse medisinene lindrer, så er det en viktig observasjon som forsterker mistanken om syreskade i spiserøret, og da vil dette være en veldig viktig informasjon til fastlegen din.


Håper svaret og rådene er til nytte. Lykke til.