Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Treg mage

Spørsmål

Hei Er en kvinne på 51 år. Har vært plaget med forstoppelse/ treg fordøyelse i alle år. Spesielt ille siste året. Har cøliaki, iflg blodprøver og biopsi. Har også pernisiøsanemi, får B12 injeksjon 3 mnd. Har Svelgt slangen 3 ganger, sist gang Januar 18. Var ikke enig i at det var nødvendig! Ville heller ha ultralyd på galle/bukspyttkjertelen. Fikk også koloskopi 2/3 av tarmen , fikk smertelindrig og var fast bestemt på å gjennomføre den. Men legen kom ikke forbi/gjennom siste "bue". Avsluttet og jeg skulle ta 6 poser movicol 2 dager, så ville jeg være bra og bare trenge vedlikeholds dose 2 pr dag. Dette funger/hjelper ikke. Tar også laxoberal, brukt det 1år 2 gang pr uke. Er nå veldig "oppfylt" ingen normal avføring. Kun litt diare. Har de siste 3 mnd ikke spist frø, nøtter og melkeprosukter. Har ingen intoleranser. Ingen god tarm ødelegger min positive innstilling og tro på hjelp.

Kvinne 51
Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noen konkrete spørsmål, men du forklarer at du sliter med treg mage, og da velger jeg å gi deg noen råd mot dette:


Det viktigste med alle slike råd og tiltak, er at du må gjennomføre det over tid for å bedre tarmfunksjonen, der finnes ingen "quick fix".

Start alle måltider med en halvliter vann. Hvis du drikker kaffe, så start gjerne dagen med rikelig med kaffe på tom mage, det er avførende. Samt halvliter med vann.

Bruk rikelig med olje i maten, det mykgjør avføringen. Kjøp gjerne "Udo`s oil" på helsekostforretning, den inneholder masse frø, nøtter m.v. som har løs mage som "bivirkning". Start med å ta en spiseskje daglig, og trapp opp daglig til effekt. Den kan også blandes. i smoothier o.l. , noen liker smaken. Den skal ikke varmes opp eller stekes i.

Daglig svisker, øk antallet til effekt.

Øk mengden mat med fiber. Siden du må ta hensyn til din cøliaki, kan du ordne dette med grønnsaker.

Og på apotek kan du reseptfritt kjøpe produkter som fibersupplementer som foreksempel Vi-Siblin, Lunelax (loppefrø).

Pærejuice kan gi løs mage, prøv det også.

Her kan du lese mer om gode råd mot forstoppelse:

https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/irritabel-tarm/artikkel/forstoppelse-dette-hjelper/68997234


Daglig fysisk aktivitet er også nyttig og viktig.


Jeg håper og tror at dette vil kunne hjelpe deg, så forsøk dette. Lykke til!
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-