Trang endetarm

Spørsmål

Jeg har i 2 - 3 uker vært plaget av mye trangere endetarmsopning enn vanlig. Har prøvd hemeoridesalve en ukes tid, men uten virkning. Kjenner også et litt udefinerbart "trykk" i underlivet, som minner meg om det jeg tidligere har forbundet med prostatitt. Føler meg også tidvis litt slapp med moderat feber og urolig mage. Sistnevnte er imidlertid symtomer jeg har opplevd også tidligere i forbindelse med engstelse for sykdom. Jeg kan ellers legge til at jeg har slitt med en langvarig depresjon (et års tid). Tips om hva endetarmproblemet kan være, og hva jeg bør gjøre videre?

På forhånd takk.

Sykdommer: allergier

Mann, 42 år

Svar

Hei!

En hver endring i avføring og tarmvaner som man ikke ser en umiddelbar forklaring på, bør tas alvorlig og evt utredes av lege. Det kan være banale årsaker til dette, men noen ganger er det mer alvorlige tilstander som krever en utredning og behandling.

At endetarmsåpningen er trangere enn normalt er et litt sjeldens symptom, og har nok ikke kun en årsak. Hvis du har smerter i området, kan det være hemorrhoider eller rifter i slimhinnen som lager en spasme i endetarmsmuskulaturen. En kan også tenke seg at det rett og slett er forstoppelse med hardt tarminnhold som lager trang passasje og som også kan gi trykk i området.

En alvorlig diagnose som man må tenke på er at det er en tumor eller svulst i endetarmsområdet som lager trange forhold og som endrer kaliber på endetarmsåpningen og gir annerledes avføringsmønster og form og konsistens av avføringen.

Hvis andre årsaker er utelukket, kan det også forekomme at det er mentale årsaker som forårsaker en følelse av tranghet og ubehag i endetarmsregionen, dette er tross alt et følsomt område.

Det burde være relativt enkelt for fastlegen din å kjenne etter i endetarmen, eller eventuelt kikke med et såkalt rektoskop for å se om det er forandringer i slimhinnen eller endetarm og tykktarm. Hvis problemet ikke lar seg avklare kan en videre utredning være koloskopi eller en røntgenkontrastundersøkelse av tykktarmen. Det må bli opp til fastlegen å avgjøre om dette er nødvendig.

Lykke til!