Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tarminfeksjon med clostridiumbakterien

Spørsmål

Jeg er 38 uker gravid, og gikk ut i permisjon for ei uke siden. Jobber som sykepleier på en infeksjonsavdeling, hvor jeg siste dag på jobb stelte x flere en sengeliggende pasient som slet med kontinuerlig avføringssiv. Jeg brukte selvfølgelig hansker, men det var denne dagen ikke snakk om noe smitteregime. Dagen etter fikk pasienten påvist clostridium. Kan det, om jeg skulle være så uheldig å være smittet, skade fosteret? Burde jeg sjekke meg? Har ikke gått noe hyppigere på do etter dette.

Kvinne 38
Svar

Hei.


Den klart hyppigste årsaken til tarminfeksjon med clostridium-bakterien, er at man har brukt en antibiotikakur, (spesielt Klindamycin) og det har jo ikke du nå. Overføring mellom mennesker er imidlertid også mulig, men det er ikke en svært smittsom sykdom. Du brukte hansker, hvilket selvfølgelig reduserer smitterisiko i stor grad. Du trenger ikke å teste deg, med mindre du skulle få diaresykdom. Da kan det kanskje vurderes. Det er også slik at endel friske mennesker er bærere av clostridium, noen studier viser 2-3% av befolkningen, andre mener at det dreier seg om 5-15%, og testing av friske mennesker som deg, vil jo kanskje kunne påvise denne bakterien, om du tilfeldigvis er en frisk bærer. Sykehuspersonell er oftere bærere enn andre, naturligvis. Og ca 50% av spebarn er bærere av clostridium.

Du spør om det kan skade fosteret om du er smittet. La oss si at du er eller nå har blitt en (frisk) bærer, helt hypotetisk. Da kan ikke bakterien i tarmen skade fosteret. Men en kraftig clostridium tarminfeksjon er en potensielt alvorlig sykdom, og der er følgelig muligheter for indirekte påvirkning av et ufødt barn, om mor skulle bli svært medtatt og syk av dette, f.eks. kraftig dehydrert. Men som sagt er clostridiuminfeksjon i tarmen primært en sykdom som oppstår etter spesielle antibiotikakurer, så sannsynligheten for det i ditt tilfelle, ikke minst fordi du brukte hansker, er så liten at dette at jeg ikke ville bekymret meg for dette i det hele tatt. 

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-