Syreproblemer

Spørsmål

Hei.
Har hatt problemer med magen nå i ca 5 uker.
Det merkelige er at jeg har en slags konstant følelse av å være "sulten" (i midten av magen, kanskje høyere?), med litt kvalme.
Det nytter lite om jeg spiser noe, jeg har enda følelsen av å være "sulten" (jeg merker når magen begynner å bli full, men følelsen avtar ikke).
I begynnelsen hadde jeg også litt sure oppstøt så jeg tok Titralac, oppstøtene gikk over etter en liten periode men følelsen av å være "sulten" er der enda.
Etter 4 uker gikk jeg til en lege lege for å høre hva han mente, siden han var dansk og vi hadde noen kommunikasjonsproblemer, ønsket jeg å forhøre meg hos dere.
Legen ga meg Nexium - som skal tas en gang om dagen. Denne kuren har jeg tatt i en uke nå - uten noen resultater.
Det skal sies jeg har vært ganske aktiv over en lengre periode på drikking, røyking og kaffe drikking- For tiden har jeg kuttet ut alt, men snuser. Hva er det som feiler meg og hva kan jeg gjøre for å gjøre det bedre?

Mann, 20 år

Svar

Hei !

Dine symptomer synes å tyde på et "magesyre-problem".
Man kan kalle det magekatarr, som er en slags irritasjon av magesekk evt nedre del av spiserøret pga for mye magesyre, evt kan dette gå videre til et magesår.

Der er veldig mye svært god og oversiktlig informasjon om dette i de 3 vedlagte linkene, disse synes jeg du skal lese.

Det som gjør at det virker ganske sannsynlig at du har "magesyreproblemer", er at du fikk midlertidig lindring av Titralac, som er et syrenøytraliserende middel, og at du har "sultfornemmelse" som ikke egentlig er vanlig sult.

Det at du har fått Nexium, tyder på at også den legen du var hos, tolket dine plager og symptomer på samme måte som jeg gjør.
Nexium er nemlig et middel som reduserer syreproduksjonen i magesekken.
Og det er blant de aller beste og nyeste preparatene på markedet.
En ukes behandlingstid som du har hatt til nå, er noe lite, man anbefaler ofte 4 uker.
Doser på 20 eller 40 mg er det vanlige.
Dersom du bruker 20 mg, synes jeg du skal kontakte din lege og spørre om du skal gå opp til 40 mg daglig.

Jeg synes du skal fortsette å bruke Nexium, da dette sannsynligvis vil begynne å virke etterhvert, og noe særlig mer effektivt preparat finnes muligens ikke.
Men jeg synes at du skal bruke RIKELIG med syrenøytraliserende i tillegg til Nexium, f.eks. Titralac.
Bruk 2 tabl Titralac 1 og 3 timer etter måltid, samt dobbel dose ved sengetid, samt ved behov.
Da får du lindring av dette mens du venter på virkningen av Nexium.

Alle nikotinprodukter, også snus, øker syreproduksjonen i magesekken noe formidabelt, så det vil klart være meget smart å redusere eller helst kutte dette.
Videre bør du spise ofte, 5-6 ganger daglig, ikke la det gå lang tid mellom måltidene.

Jeg vet ikke hva slags avtale du gjorde med legen du var hos, om du skulle bruke Nexium i 2 eller 4 uker, eller om du fikk noen avtaler om etterkontroller eller hva.
Jeg mener ihvertfall helt klart at dersom du ikke blir bedre av denne kuren etterhvert, så må du oppsøke lege igjen, mhp. å få foretatt en gastroskopi.

Det er undersøkelsen hvor man tar en fiberoptisk slange ned i magesekken og ser etter hva og hvor problemene er.
Teoretisk sett kan det i sjeldne tilfelle gå an å mistolke slike typiske "magesyresymptomer" og at det foreligger kreft i magesekken.
Dette er selvfølgelig særdeles mye sjeldnere enn alminnelige syreproblemer, og jeg har absolutt ingen holdepunkter for å tenke at du har det.
Men pga dette er det viktig å få foretatt en gastroskopi, for å utelukke kreft, især dersom man ikke blir bedre, evt blir verre.
Hvis du har andre sykdomstegn i tillegg, slik som vekttap, ualminnelig slapphet, avføringsforandringer, så er dette mulige "faresignal" og isåfall bør du ihvertfall få foretatt en gastroskopi.

Men i første omgang; fortsett Nexiumkuren, evt doble dosen etter avtale med egen lege, bruk syrenøytraliserende i tillegg, reduser / kutt snus.

God bedring og lykke til !