Svetter og blir klam når jeg svelger fast føde, men ikke flytende.

Spørsmål

Hei. I en periode nå i sommer, etter at eg har spist mat (oftest etter middag eller varmt måltid, men av og til etter frokost, som nå i sted. Men dette er svært sjelden. Så går det et par minutter, av og til 5-10 minutter, så slår det ut med svetting og klam hud. Første gang eg merket dette var for 2-3 uker siden. Da var det meget varmt i været. Det kommer og går. Ikkje kvar dag. Par ganger i uka. Har ikkje andre reaksjoner. Ikkje smerte. Litt urolig mage. Luft, brumme litt. Kun svetting (rygg ,nakke, hodebunn og armer, bein). Litt klam...går det 20-30min før det roer seg ned. Spiser normal mat. Kuttet ut litt brus, sjokolade og snacks (vært litt mye av det) tar jeg ikkje nå. Jeg har gått og tenkt. Reagere jeg på noe? Til info så var jeg inne på sjukehuset her i Førde i fjor høst. Hadde satt fast en matbit i spiserøret. Sleit litt med magesyre, sure oppstøt i flere år. Blei påvist betennelse i spiserøret, lukkemuskel ikke tett. Fikk ny medisin. Frå Somac til Esomeprazol, morgen og kveld. Har desverre ,av og til glemt å ta om kvelden. Tar hver morgen. Kan det være at eg har betennelse eller virus i magen? Derfor det siste tid slår ut med svetting, klam hud etter at eg har spist? Er ingen reaksjon når eg drikker kaffe,melk, juice, vann og brus. Kun ved fast føde. Middag og brødmat. Burde eg kontakte fastlege på mandag og ta en CRP eller blodprøve? Skjekke om eg reagerer på noe mat? Eller om eg har for mye eller for lite av viktige stoffer? Karbohydrater eller proteiner? Neste lørdag drar eg til Hellas i 2uker. Eg tar ALLTID Idoform Traveler par dager før eg drar til utlandet. Magen holde seg fin. Tror du det er trygt, med dette, å dra til Hellas?? Maten er jo grei der. Då eg fikk dette første gang, for 2-3uker siden ,var det veldig varmt også...godt over 30 grade. Hva bør jeg gjøre??

Mann 49

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du har altså nå i sommer merket reaksjoner etter at du har spist fast føde, men ikke etter flytende. Det du kjenner, er at etter noen minutter begynner du å svette og du får klam hud. Fra før av vet vi at du har problemer med spiserør / lukkemuskel, jfr din gastroskopi for et snaut år siden. Du forteller også at du satte fast en matbit i spiserøret den gangen. Det er nok naturlig å tenke på disse tingene i sammen nå, med tanke på mulige årsakssammenhenger.

Og jeg tror ikke at dine symptomer og plager nå har med matintoleranse / -allergi, slik du er inne på, og det har ihvertfall ingenting med karbohydrater / proteiner å gjøre. 

Jeg tenker at dine plager kan ha å gjøre med at du får en reaksjon når fast føde skal passere i spiserøret, mens flytende glir rett forbi. Kan kanskje det at du satte fast en matbit i spiserøret i fjor ha vært en begynnelse på denne problematikken?

Hva som kan forårsake dine plager, når fast føde skal passere i spiserøret, må kartlegges. Det kan være mekaniske forhold, som svekket peristaltikk (nedadgående muskelbevegelser) i spiserøret, det kan være noe som stenger mekanisk for passasjen som svulster og arraktige sammentrekninger i spiserøret, og det kan være irritasjon eller sår forårsaket av magesyre. Vi kan ikke spekulere videre i hva som er mest sannsynlig av dette, for det må du undersøkes for.

Så mitt svar er ja, dette bør du helt klart få undersøkt hos lege. Det kan bli aktuelt med ny gastroskopi også, men det vil fastlegen din ta stilling til ved nærmere samtale og undersøkelse av deg. Du er 49 år, altså "godt voksen", og vi vet at alvorlig sykdom også forekommer med økende hyppighet jo eldre man blir. Det er derfor et råd du skal følge, det om å oppsøke lege nå for dette, og det er for å utelukke en teoretiske muligheten for ondartet sykdom i spiserør eller magesekk, altså en svulst som gjør passasjen av fast føde vanskelig. Dette sier jeg selvfølgelig ikke for å skremme deg eller fordi jeg "tror" noe som helst om dette, men utelukkende for å presisere at du skal oppsøke lege for dette nå. 

Du spør om du bør ta CRP, men det anser jeg ikke som nødvendig, for dette har neppe noe med infeksjon å gjøre, og CRP brukes mest for å finne ut om en infeksjon er viral eller bakteriell. Å sjekke om du har "for lite eller for mye av viktige stoffer", slik du også spør om, kan saktens gjøres, men det er ikke noe som kan forårsake de symptomer du har nå. Inntil du kommer deg til fastlegen synes jeg også at du skal begynne å ta magemedisinene dine som forskrevet, dvs to ganger daglig, for å se om det hjelper noe. 

Du spør om du kan reise til Hellas. Om det tenker jeg følgende: Hva det enn er som forårsaker plagene fra spiserøret ditt nå, så vil det verken bli verre eller bedre i Hellas, så jeg ser ikke noe problem med det. Men samtidig ville jeg har prioritert å komme meg til lege nå, og så vil undersøkelsene og konklusjonene der etter alt å dømme si mer om veien videre, for eksempel videre behandling eller utredninger, ny gastroskopi osv. 

Reiser du til Hellas, må du bare ta Idoform om du vil det, men jeg tror ikke det vil påvirke de plagene du har nå, hverken negativt eller positivt.

Håper det var greit svar og nyttige råd. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-