Svart og seig avføring hos 87-åring. Må til lege.

Spørsmål

Omtrent 3 mdr siden hadde jeg svart og seig avføring 2-3 ganger som deretter gikk tilbake til normal farge. Lignende gjentok seg for 2-3 uker siden. Nå igjen har det skjedd de 2 siste avføringen, den første svart og seig, den siste svart men ikke seig. Lukt er og har vært normal. Har jeg grunn til å bli bekymret og, i så fall bør jeg gjøre? Jeg er87.

Mann

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du er altså en 87 år gammel mann, som ved 3 anledninger har hatt svart og seig avføring. Spørsmålet ditt er om du har grunn til å være bekymret, og hva du bør gjøre.

Til det kan følgende sies:

Svart avføring skyldes -inntil det motsatte er bevist- en blødning i mage-tarmsystemet. Når en blør et stykke oppi tarmsystemet, evt magesekk, blir blodet fordøyd underveis, og derfor er det ikke rødt når det kommer ut med avføringen, men svart. 

Blødning i mage-tarmsystemet kan ha flere årsaker, inklusiv alvorlig sykdom, og derfor skal en alltid oppsøke lege om en opplever det du har gjort her. 

Når jeg har nevnt muligheten for alvorlig sykdom, er dette en generell informasjon, og du må ikke tolke det som at jeg "tror" at du har det, -fordi slikt skal en ikke tro noe som helst om, men vite. 


På ditt spørsmål om du "bør bekymre deg", så vil jeg si at det kommer det lite positivt ut av, så det eneste du skal gjøre, er å få dette undersøkt snarlig. Bestill time hos fastlegen din, og si hva det gjelder og at du har fått beskjed av annen lege om at du skal snarlig legeundersøkes for dette. Du skal ikke vente i ukesvis med å få legetime for dette, om du er tilknyttet en fastlege med lange ventelister. Dette skal legen din gi deg time for snarlig.

Når du ringer for å bestille time, må du få snakke med legen selv der og da, for å spørre om du umiddelbart skal slutte med den blodfortynnende medisinen Persantin som du bruker, for den kan faktisk være årsak eller medvirkende årsak til dette, og i verste fall kan den forårsake farlig store blødninger.

Lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn