Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svært løs avføring med halvfordøyd mat, hva kan det skyldes?

Spørsmål

Hei, i det siste årene 2-3 har jeg hatt problemer med å holde på maten, rett etter frokost og middag må jeg på do å bæsje. Den kommer i en flytende form og man kan se hva man har spist for å si det sånn. Jeg har vært hos legen og testet meg for cøliaki og laktoseintoleranse, og det har jeg ikke. Jeg drikker ikke kaffe eller ofte redbull og energidrikker (skjer da også) Det skjer ofte uten at jeg har drukket koffeindrikker, så jeg vet at det er det som ikke er problemet. Så hva kan det da være? Det begynner å bli slitsomt, føler meg trøtt og slapp. Må jeg til legen igjen å stikke noe oppi rattata? eller munnen?

Kvinne 28
Svar

Hei.


Du er en ung kvinne på 28 år, som i 2-3 år hatt svært løs avføring med halvfordøyd mat like etter måltidene. Du har fått utelukket cøliaki og laktoseintoleranse, og lurer på hva dette kan være. 

Da synes jeg du skal oppsøke legen din påny, og få sjekket om du kan ha høyt stoffskifte, (en blodprøve) og du må også ta med deg en liten bit avføring i en lukket beholder, som legen vil undersøke. Da vil legen ta en avføringsprøve som heter kalprotektin, som er forhøyet ved betennelsestilstander i tarmen som f.eks. Crohns sykdom og Ulcerøs colitt, som også kan være aktuelt å tenke på her. Avføringen bør også sendes til mikrobiologisk laboratorie, for å se etter parasitter m.v. Det er spesielt aktuelt om du har vært på utenlandsopphold i strøk hvor der er mer av dette enn i Norge, men selv uten slike utenlandsopphold er det aktuelt å se etter parasitter, som mulig årsak.

Håper disse rådene kan hjelpe deg videre med dette. Lykke til.