Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svære mageplager, fått diagnosen irritabel tarm

Spørsmål

Jeg har hatt Irritabel Tarm, laktoseintoleranse, osv, siden barndom, og har plagdes veldig med dette i perioder. Nå for ca. et år siden begynte magen min å oppføre seg veldig annerledes. Konstant treg mage/tømmingsvansker til tross for myk avføring Intense smerter over, og kanskje bak, bekkenet Periodevise blødninger fra Tarm. Ferskt, konsentrert, og store mengder Slim i avføringen Fysisk kvalme og oppkast ved matinntak og drikke Generell og plutselig svimmelhet Veldig kald i ekstremiteter Nummenhet og prikking i hender og føtter Tørste Kortvarig feber eller varmefølelse Jeg vært til flere undersøkelser uten relevante funn: Koloskopi, Gastroskopi, Rektoskopi, og MR av tynntarm. Da MR heller ikke ga resultater, vil fastlegen min konkludere med Irritabel Tarm. Men det er ikke Irritabel Tarm-symptomene som har blitt verre... Inntar jeg mye fodmap, får jeg fremdeles vondt i tillegg til de intense smertene. Jeg plages ikke mye med luftsmerter lengre, reguleres av kosten. Jeg er ikke ellers mye stresset. Smertene er tilstedet hele tiden, men verre en stund etter inntak av mat, uavhengig av type, kun mengde. Det finnes mange andre mulige årsaker også, så jeg kommer til å prøve å finne ut av det så lenge alle årsaker som er naturlig å undersøke er undersøkt, uansett hvor mye tid eller penger jeg må bruke på det. Ellers må jeg bruke sterke smertestillende (Tramagetic) ut livet, som jeg ikke er veldig komfortabel med, men jeg klarer meg ikke uten. Smertene har blitt verre med tiden, og kan beskrives som en stor verkende betennelse. Varme og kulde lindrer smertene, men bare for en periode. Smertene er så ille at jeg ikke får til å sovne, selv ikke i fosterstilling med hånden over magen. Paracet, Ibux og betennelsesdempende (endagskur) hjelper ikke. Så jeg lurer på hvilke tilstander kan forklare plagene mine... Jeg har lest om noen, men jeg er ikke lege, og vet ikke hva som kan beskrive tilstanden min best. Takk!

Mann 32
Svar

Hei.


Du er helt usedvanlig godt utredet for dine mageplager, og en har ikke funnet tegn til sykdom i tarm eller magesekk. Det er en av forutsetningene for å kunne stille diagnosen irritabel tarm, -som altså kan være korrekt. Siden det meste av relevante undersøkelser allerede er gjort, er det vanskelig å vite hva mer jeg kan foreslå for deg. Det måtte være blodprøver for å se etter cøliaki, laktoseintoleranse og matvareallergi. En avføringsprøve som heter kalprotektin kan også taes, den gir høye verdier ved sykdom i tarmen, spesielt betennelsestilstander. Men det ville en jo ha sett ved koloskopi.


Hvis det er irritabel tarm du har, så er det ingen direkte kurativ behandling tilgjengelig, siden det ikke er noen sykelige forandringer i magen som kan behandles. Men medisinen Surmontil gir lindring hos noen, så du kan jo diskutere med fastlegen din om du i det minste burde ha forsøkt dette. Det som også har vist seg å ha effekt på irritabel tarm, er grundig informasjon om tilstanden, og det å få slått seg til ro med og akseptere at det er dette som er forklaringen. Det vil jo gi redusert grad av bekymring, og bekymringer over tid har betydelig innvirkning på mage-tarmfunksjonen, så forklaringene på at dette virker, ligger nok i den gaten. Dette kan fastlegen hjelpe deg med, og jeg tenker at dette også bør prøves, siden det er så vanskelig for det å få bukt med dette på annen måte.


Du bør også få tatt en avføringsprøve med tanke på parasitter, f.eks. giardia, som kan gi langvarige og ukarakteristiske mageplager. Det ser jeg jo ikke at du har fått gjort, og da er det viktig, siden det er en teoretisk mulighet, og det er noe som effektivt kan behandles.

Håper at mine innspill kan være til nytte. Lykke til.