Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sure oppstøt, trøtthet, muskelsmerter

Spørsmål

Kvinne. 56 år. Jeg har hatt problemer med sure oppstøt særlig de siste 3 uker. Kastet opp 2 ganger da jeg spiste litt for mye. Kvalm hele tiden. Både om dagen og natten. Ubehag/lette smerter i magesekken hele tiden. Veldig trøtt. Svimmel. Tung i hodet. Lette muskelsmerter overalt. Plutselig kløe i kroppen om natten.(2 ganger i løpet av siste 2 uker). Litt vekttap.(1.5kg). Ikke feber. Har brukt Omeprazol de siste 3 uker uten forbedring. Forsiktig med matinntak. Har brukt Lamictal og Olanzapine Teva siste 9 år pga. depresjon. Bruker mindre enn 50 mg av Lamictal og mindre enn 2.5 mg av Olanzapine siste månedene. Stabil psykisk leie. Ingen konkrete bekymringer. Ingen angst. Astmatisk. Allergisk. Har artrose i tommel. Har hatt magesår. Behandlet med antibiotika. Har hatt gastroskopisk undersøkelse våren 2019. Tror det var noen betente områder og mange små polypper. Legen som undersøkte sa at hun tok noen av de største polyppene. Skal ha gastroskopi 21.12.2020. Sykemeldt nå på grunn av mageproblemet, trøtthet og konsentrasjonsvansker. Blodprøve tatt 09.11.2020 viser høy verdi av vitamin-B12: 730. Bratt øking sammenliknet med blodprøve fra 26.02.2020, da var det tallet 501. Andre litt forhøyet verdi er eosinofile 0.5. (Pga Astma?) og B-Ret-He 37.5. Jeg lurer på om en økning av nivåene på vitamin B12 verdi er bemerkelsesverdig og om dette kan gi mistanke om sykdom? Fastlegen min sier at min blodprøve er helt normal.

Kvinne 56
Svar

Hei.


Svært høye verdier av B12 hos eldre mennesker (over 800) kan i noen tilfeller skyldes sykdom, blant annet blodsykdommer som enkelte leukemiformer, leverskader, leverkreft og nyresvikt.

Men ikke er du spesielt gammel, ikke har du symptomer på noe av dette, og ikke har du spesielt høye verdier heller, så det er usedvanlig lite sannsynlig. I de fleste tilfeller av noe forhøyet B12, slik du har, så er det ingen bakenforliggende årsak og det er vanligvis ikke et sykdomstegn i det hele tatt, i seg selv. Dersom du har fått undersøkt dine leverprøver (ALAT, GT) og nyrefunksjonsprøver (kreatinin, elektrolytter) ved siste blodprøvetaking, og de var normale, har du ikke leverskade eller nyresvikt. 


Du har viere helt i øvre normalområde av blodcellene eosinofile, og altså ikke egentlig unormalt høy nivå. Det er mest sannsynlig et normaltall og ikke tegn på sykdom, men kan kontrolleres etter en stund, for å se om det stiger. Forhøyde nivåer av eosinofile (hvilket du altså ikke egentlig har) kan ha flere årsaker, blant annet allergi, elveblest, innvollsorm og parasitter i tarmen, samt enkelte blodsykdommer / leukemi.


Blodprøven B-Ret-He (hemoglobininnholdet i blodcellene som heter retikulocytter) er også bare såvidt over øvre normalområde hos deg, og det har derfor mest sannsynlig ingen informasjonsverdi og kan være et tilfeldig funn som ikke har med sykdom å gjøre, slik en veldig ofte ser, om en tar tilstrekkelig antall (for mange) blodprøver.  For høye verdier, hvilket du knapt har, kan en se ved mangel på vitaminene folat og B12. Det siste har du ihvertfall ikke.


Det er vanskelig å se sammenheng mellom disse blodprøvesvarene og dine subjektive plager, og jeg vet ikke hva det skulle være. Mest sannsynlig er det helt tilfeldig lett forhøyede verdier uten informasjonsverdi og uten sammenheng med sykdom.

For ordens skyld kan de følges opp med nye prøver om f.eks. en måned, for å se om de er stigende.


Jeg synes også at det er viktig at du sjekker serumnivåene av olanzapin og Lamictal, for å se at du ikke har for høye verdier, som kanskje igjen kan gi bivirkninger.


Videre er det bra at du skal til gastroskopi om en drøy måned. I mellomtiden kan du få fulgt opp og drøftet de tingene jeg har nevnt ovenfor med legen din, og du må diskutere om du kanskje skal øke dosen på magemedisinen Omeprazol, evt bytte til en annen type, siden du ikke har hatt noen effekt av den ennå. Eventuelt kan du også legge til en annen type magemedisin (Pepcid eller Zantac) i tillegg til Omeprazol. Diskuter dette med legen din.


Jeg håper at informasjonen og rådene kan være til nytte, og ønsker deg lykke til og god bedring.