Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sur smak og svie i svelget

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 36 år som en tid har hatt problemer med svelget/halsen. Det hele begynte med en underlig følelse bak i svelget. Det kjennes som en slags brennede følelse, helt bak i nesesvelget. Var til lege som tok en rekke prøver (diabetes, jern, stoffskifte, div vitaminer), men han fant ikke noe. Følelsen kom og gjekk, men jeg merket den kanskje mest etter aktivitet. Dette ble ganske ille i løpet av sommern, og jeg mistenkte halsbrann siden det kjennes veldig slik. Det kommer ofte etter måltid, og det ble riktig så ille etter noen veldig stressende uker på jobb. Da fikk jeg denne svien i svelget etter hvert måltid. Samt sur smak i munnen. Var til legen, fikk Somac. Følte dette hjalp (2 ukers kur). Problemene kom tilbake en uke etter at jeg sluttet på kuren. Fikk time på et annet legesenter, og tok en gastroskopi. Alt var i orden, legen fant ingenting, ikke reflux sykdom i følge ham. Tok cøliakiprøve, venter på svar på denne. Moren min har cøliaki, til informasjon. Tok en ny kur med Somac, og føler ting roer seg litt. Men jeg får en veldig plagsom bitter/sur/vond smak I munnnen etter hvert måltid. Den kommer umiddelbart etter måltid, kanskje 2 minutter etter jeg har spist, uansett hvor lite det er. Smaken sitter i noen timer, før alt blir normalt. Dette er uavhengig av svien i svelget. Mine spørsmål: Denne sure smaken bekymrer meg, har hatt den av og på siden begynnelsen av juli. Har du hørt om dette problemet, sur smak i munnen etter måltid. Kan denne svien jeg kjenner helt øverst i svelget være halsbrann, selv om gastroskopien var ok? Når det blir riktig ille brenner det i halsen og opp mot ørene. Kan denne svien og den sure smaken vere en slags form for stress/angst? Hadde to panikkanfall i sommer( tror det var det) og jeg har vert veldig bekymret. Veldig frisk ellers, svært aktiv, ingen røyk eller alkohol. Normalvektig. Mvh kvinne, 36 år.

Kvinne 36
Svar

Hei.


Du har nå to ganger erfart at Somac hjelper deg. Det tyder svært sterkt i retning av at symptomene dine skyldes magesyre, for ellers ville ikke Somac ha hjulpet såpass bra som det har gjort. 

Det at en ikke så noe på gastroskopien viser bare at det ikke var synlige endringer (syreskader) i slimhinnen i magesekk og spiserør. Det hverken bekrefter eller avkrefter at det er magesyre som gir deg plagene dine, men den gode virkningen av den syrenøytraliserende medisinen Somac taler altså sterkt i den retning. I bunn og grunn har jeg egenlig ingen tro på at de plagene du beskriver, skyldes noe annet enn magesyre. Stress / angst som du tar opp, er kjent for å trigge syreproduksjon og den type plager. 

Sur smak i munnen etter måltid kan henge sammen med at etter måltid produserer du mer magesyre, og kanskje du har noen grad av reflux, som gjør at syre kommer oppover i spiserør og irriterer i svelget.

Derfor kan du med fordel forsøke en medisin som heter Gaviscon. Den skal du bruke etter måltid, og den legger seg som et slags lokk over mageinnholdet, slik at syre og mageinnhold ikke så lett kommer opp i spiserøret.

Du kan også forsøke å spise mindre måltider og se om det gjør plagene mindre.


Håper at svaret og informasjonen er til nytte. Ha det bra.