Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sultfølelse med midlertidig spiselindring

Spørsmål

Hei, Jeg er mann 31 år. Jeg plages med en ekstrem følelse av sult. Plagene begynte for akkurat 1 år siden, kommer og går. Når jeg får følelsen av sult så begynner sultfølelsen svakt på morgenen etter 10 minutter, og blir verre utover mot kvelden og er nesten utholdelig når det nærmer seg leggetid. Det er ikke halsbrann, men sult. Mat kan virke litt der og da, men så kommer sultfølelsen etter 10 minutter. Kan spise et helt kjøleskap uten effekt. Det er som at magen brenner, blir kald og mister følelsen i magen mot kvelden og jeg blir lettere irritert, og har svakhetsfølelse når jeg trenger. Har gått opp i vekt på grunn av masse spising. 184cm høy, 99kg. Gastroskopi OK, MRCP OK, Avføringsprøver OK(blod), ingen helicobacter pylori bakterier, langtidsblodsukker OK(tatt flere av dem), korttidsblodsukker OK, EKG OK(flere av dem), arbeids EKG OK, Pankreas/lever/bilrubilin blodprøver OK, blodprøver alle vitamine OK, og et tonn av andre blodprøver OK. Avføringer ser litt brun/gul aktiv ut, men er nærmere brun uten olje utskillelse i toalettvann. Beskrivelse svarrapport røntgen(27.06.2019): MR-skanning pancreasprotokoll, uten og med kontrast i flere sekvenser samt supplerende MRCP. Ingen tidligere undersøkelse til sammenligning. Pancreas ses i normal i form, leiring med normal parenkym konfigurasjon og signalintensitet, uten tegn til inflammasjon, hverken akutt eller kronisk, heller ingen tegn til atrofi eller dedegerasjon. Det finnes ingen suspekte foradringer. Ved MRCP ses der normale forhold ved galleblærsen samt normalkalibrert galleveier. Det proksimale halvdelen av ductus pancreaticus ses normalkalibrert. Den distale halvdel kunne ikke avrenses, tolkes som skanning betinget normalvariant. I øvrigt ses normale forhold ved lever, begge nyrer og binyrer samt milten. Medskannet del av tarmsystemet ses uten synlig lesjon. Det er ingen forstørret lymfeknute eller fri væske i abdomen. Normale Forhold. Kan dette være pankreaskreft? Jeg er så bekymret.

Mann 31
Svar

Hei.


Det første jeg tenker på, når jeg leser om dette med sultfølelse og midlertidig lindring etter matinntak, er syrerelaterte plager fra magesekken. Det er et helt typisk symptom på dette. Men du har jo vært gastroskopert uten at man fant noe galt, og da blir dette straks verre å finne ut av. Ditt konkrete spørsmål her er imidlertid om det kan være pancreaskreft, og det er det heller lett å svare på, heldigvis: Du har vært undersøkt for dette med MR, og en finner ingen ting som tyder på dette. Det er i det minste veldig bra, så slipper du å tenke på dette.

Det jeg tenker videre, er at du bør diskutere videre med fastlegen din om det finnes medikamenter som kan lindre plagene dine, selv uten påvisbar årsak, og da tenker jeg helst medisiner som demper syreproduksjonen. Du forteller at du har forsøkt Gaviscon og Somac, samt andre medisiner du ikke har oppgitt navnet på, og disse har ikke hjulpet. Men allikevel bør du ta en slik runde med fastlegen, for å se om det kan finnes noen du ikke har forsøkt, evt doseøkninger eller kombinasjoner av medikamenter. 

Dersom det faktisk ikke finnes fysisk påvisbare forklaringer eller sykdom hos deg, kan en saktens tenke i retning av om din ekstrem trang til å spise kan skyldes psykologiske forklaringer, men det er ikke noe jeg på noen måte får mistanke om når jeg leser det du skriver, mer en generell betraktning på at når en har plager som en ikke finnes fysisk forklaring på, så er det ofte riktig å tenke i retning av psykosomatiske forklaringsmodeller også, da det er meget vanlig og helt almennmenneskelig.

Jeg ønsker deg lykke til videre med å prøve å finne forklaringer og løsninger her.