Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

"Stressmage"?

Spørsmål

Intens kvalm og løs mage. Hei. Jeg er en mann som har jevnt over flere år slitt med løs mage og kvalme ved stressende situasjoner, og har hørt at mange kaller det stressmage og at det er nokså normalt. Men i det siste har denne plagen kommet oftere og oftere uten at jeg nødvendigvis er i stressende situasjoner. Det å gå på date er nå den siste tiden blitt så ille (kvalme, uvel i magen og diare) at jeg dropper det. Men jeg kan også bli skikkelig uvel og får akutt diare når jeg for eksempel reiser på fjelltur (noe jeg elsker og som jeg ikke føler er noe som stresser) og på jobb (jeg jobber på gård, som regel alene, noe som ikke er særlig stressende). Jeg har tenkt om det har noe med kostholdet å gjøre, men får det ikke til å stemme ettersom det ikke forekommer når jeg for eksempel bare er hjemme. For øvrig spiser jeg havregrøt med laktosefri melk (har tidligere reagert på laktose og drikker derfor laktosefri) til frokost hver dag. Ellers har jeg et ganske sunt kosthold med varierte måltider. Kan også si at til tider gir kaffe / energidrikk akkurat samme symptomer (kvalme og løs mage), mens noen ganger kan jeg helt fint drikke det uten noen symptomer. Jeg føler selv at jeg generelt stresser veldig lite, men den siste tiden skal jeg innrømme jeg har begynt å stresse over på grunn av denne plagen, spesielt i sosiale situasjoner. Det kan også nevnes at når uvelhet og kvalmen står på som verst kommer det pulser som varer i kanskje 1-2 min, med 3-4 minutters mellomrom, og da er alt som gjelder å finne et toalett. Jeg har tenkt at dette er psykisk og at jeg bare må utsette meg for flere situasjoner som trigger det for at det skal bli bedre, men det har hatt lite effekt. Som nevnt har det også blitt gradvis verre og verre de siste årene. Takk for svar. Hilsen fortvilet mann

Mann 24
Svar

Hei. 

Du har ikke stilt noe konkret spørsmål til oss her, så jeg er ikke helt sikker på hva du ønsker informasjon om. Jeg vil derfor tenke litt høyt omkring det du skriver her, og gi deg noen råd. 

Jeg forstår veldig godt at dette må være særdeles plagsomt for deg. Når det har gått så langt som at det faktisk stopper deg i å gå på date, så er det åpenbart noe som har stor negativ innflytelse i livet ditt. Derfor ville jeg nok forsøkt å finne løsninger her, fortrinnsvis i sammen med fastlege, siden du ikke hittil har klart å løse dette problemet alene.

Det første som må gjøres, er å utelukke sykdom eller medisinsk årsak. Det er helt klart at dette klinger veldig i retning av psykologiske årsaker, men det er pr definisjon feil å trekke slike konklusjoner før fysiske årsaker er utelukket. Få sjekket om du kan ha cøliaki eller høyt stoffskifte. Ta avføringsprøver for å se etter tarmparasitter, -selv om det er lite sannsynlige årsaker til slike plager. Men f.eks. amøben giardia kan gi varierende og atypiske symptomer, så alt slikt bør utelukkes. 

Finner legen din ingen fysiske forklaringer på plagene dine, vil det nok være riktig å konkludere med at dette har med psykologiske årsaker å gjøre. Hvis det blir konklusjonen, er det nok mange tilnærmingsmuligheter for å forsøke å jobbe med dette. F.eks. avspenningsteknikker som meditasjon og yoga. Eller om en velger å sette "merkelappen" irritabel tarm på dette, hvilket kan være nærliggende, så kan medisinen Surmontil hos noen gi en viss symptomlindring. Slike mulige tiltak kan og bør du isåfall diskutere nærmere med fastlegen din, så får du en alliert og en rådgiver på veien mot mulige løsninger  her. Jeg håper at mine råd og innspill kan være til nytte. Lykke til.