Stort hiatushernie

Spørsmål

Siden jeg ikke finner noen gastrolog, sender jeg spørsmålet til deg. Jeg er kvinne. 74 år og bor i Spania hele året. Jeg har nettopp fått utført en lunge CT og fått påvist et stort spiserørsbrokk som presser på begge lungene og forårsaker at jeg blir andpusten av den minste lille aktivitet. Er blitt tilbudt operasjon fra sykehuset her, men jeg ble så paff over diagnosen at jeg ba om timeout for å søke mer informasjon. Kan et slik spiserørsbrokk vokse/bli større? Jeg har bare hatt problemene siden like før jul og fryktet at jeg hadde fått lungekreft. Jeg har vanligvis trent med fysioterapeut pga ryggen (spinal stenose) men de siste månedene har det vært minimalt fordi jeg også har fått påvist en hjerterytmeforstyrrelse og veldig høy puls. For det har jeg fått Ivanabradin og både fysioterapeuten og jeg har ventet på resultatet av CT,en før jeg starter opp treningen igjen. Hvordan foretas en slik operasjon for spiserørsbrokk? Kikkhull, gjennom spiserøret som en gastroskopi (som jeg har tatt) eller med vanlig operasjon? Jeg har Lupus, Antifosfolipidsyndrom, autoimmun hepatt og mangel på cofaktor S. Bruker fast Imurel, prednison og warfarin og blir sett på som et noe vanskelig operasjonskasus. Jeg har også brukt ome/pantoprazol i mange år. Jeg har aldri vært plaget med halsbrann eller noe andre fordøyelsesplager. Har lest masse på Internett de siste dagene, også hos dere, men finner ingen som har pusteproblemer . Vil gjerne vite litt mer om denne typen spiserørsbrokk.. Jeg er ikke medlem av norsk helsevesen men har krav på helsetjenester fra Spania.

Kvinne
Svar

 Hei og beklager et forsinket svar.


Jeg har konferert med vår gastrokirurg her, som skriver følgende:

"Dersom det er slik at hennes hiatushernie forårsaker pustebesvær er det av en slik størrelse at hun neppe kommer uteom en operasjon. Denne gjøres laparoskopisk (ikke via spiserør som ved gastroskopi) men via buken med kikkehull, med en såkalt fundoplikasjon (lager en mansjett av magesekkens fundus) og i slike tilfeller vil det være nødvendig med å forsterke hiatus med et nett. Kan være en komplisert operasjon men en god kirurg vil få det til." 

Han legger imidlertid til at dine andre sykdommer kan være problematisk og gi økt sjanse for komplikasjoner, så det stemmer det du selv sier med at du har fått beskjed om at du er et vanskelig operasjonskasus.


Håper at dette gav deg mer informasjon, og ønsker deg lykke til.