Stor mage

Spørsmål

Hva kan min unormalt store mage skyldes?

Utseende på magen: Gravid fasong. Ingen løshud, men relativt myk.Føles oppblåst.
Jeg er 173 cm høy, veier 68 kg.

Kroppen min er velproporsjonert, men størrelsen på magen er urimelig og meget stor i forhold til resten. Gjentatte ganger får jeg spørsmål om jeg er gravid (noe jeg rasjonelt forstår utifra utseende).
Målene mine:
Byste: 90.5 cm
Mage: 104 cm
Hofter over rumpe): 102 cm
Lår: 62.5 cm (tykkeste punkt)
Legg:35 cm
Overarm: 30 cm
Håndledd:16 cm
Hals: 33,7 cm
Med andre ord er alle andre kropssledd smale, og lange. Jeg er helt tilfreds med kroppen forøvrig, føler ikke noe behov for å bli smalere her. Har tatt mageøvelser jevnt et år uten særlig effekt.
Rimeligvis er dette også blitt en psykisk utfordring som er tung.

Med vennlig hilsen

Relevante sykdommer/medisiner: Graves sykdoom, struma/utslag på øynene. Gått ned på dose tabletter, fine prøver. Fikk sykdom etter fødsel 8 år siden. Tar 1 levaxin og 1 neo mercanzole pr. dag.

Kvinne, 36 år

Svar

Hei!

Det høres i utgangspunktet ut som om plagene dine skyldes for stor produksjon av luft i tarmsystemet ditt. Et annet alternativ kan være svak muskulatur i mageregionen men dette er vel mindre sannsynlig siden du trener disse musklene regelmessig.

Den luften som til en hver tid finnes i tarmsystemet vårt kommer fra to kilder, først og fremst produseres det luft/gass av tarmene i forbindelse med fordøyelsesprosessen. Dette kommer av at der oppstår kjemiske reaksjoner når våre tarmbakterier bryter ned maten vi spiser slik at næringsstoffene kan tas opp av tarmene.
Den andre kilden til luft er svelging, hver gang vi svelger kommer det mindre mengder luft ned i magesekken vår, og herifra videre til tarmene.
Økt mengede luft kommer altså enten av at man svelger mer luft en vanlig eller av at tarmene produserer mer gass.

Når det gjelder økt produksjon av luft så tenker man gjerne først på to tilstander, cøliaki og laktoseintoleranse. Dette er sykdommer som gjør at tynntarmen ikke greier å bryte ned maten vi spiser på en skikkelig måte slik at dette må skje i tykktarmen, man kan da få relativt store mengder luftproduksjon og magen kan bli svært utspilt.
Ved slike tilstander har man også problemer med avføringen, da først og fremst med diaré, du skriver ikke noe om dette gjelder deg, men selv om du ikke skulle ha diaré så utelukker ikke de disse sykdommene.
Du kan lese mer om Cøliaki og laktoseintoleranse ved å følge linkene på toppen av dette svaret.

Det finnes også mange andre tilstander og sykdommer som kan føre til slike plager, jeg ville derfor anbefale deg å ta en tur til legen for å få startet en utredning. Det høres ut som om dette er svært plagsomt for deg og slik skal man jo ikke ha det, de fleste tilstander som gir slike plager kan behandles ganske greit selv om behandlingen ofte er langvarig og krever tålmodighet og nøyaktighet.

I tillegg til spesifikke sykdommer kan det være at kostholdet ditt er noe skjevt, blant annet anbefales vi jo generelt å spise mye fiber men dette igjen er noe som gir økt luftdannelse i tarmene. Les litt mer om kostholdsråd på linken over.

Håper dette har vært til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-