"Stille reflux"?

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 33 år, som for noen uker siden fikk diagnosen funksjonell dyspepsi hos fastlegen. Selv synes jeg symptomene mine også stemmer med stille refluks. Jeg har ikke sterke smerter, men klumpfølelse i halsen, en del oppstøt og irriterte luftveier (hoster opp blankt slim). Nå har jeg tatt 40 mg losec i tre uker. Føler meg bedre, men er ikke bra. Får bl.a. ubehag av foroverbøyning og trening. Burde jeg ha merket betydelig bedring nå, dersom losec virket? Kan stille refluks over tid føre til kreft i spiserøret? Jeg har nok hatt dette i perioder før også, men ikke skjønt hva det har vært. Nå går jeg og bekymrer meg, og kjenner mye etter (har også generalisert angst..). Når er operasjon aktuelt?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Diagnosen "funksjonell dyspepsi" betyr i bunn og grunn bare "vondt i magen uten påviselig årsak". Det er en såkalt eksklusjonsdiagnose, dvs at alle andre tilstander som kan gi vondt i magen, må være utelukket først, inkl reflux. Ved funksjonell dyspepsi så er der ingen objektive sykelige forandringer å påvise på noen måte, dvs der er normale forhold ved gastroskopi.
Gastroskopi er nødvendig for å utelukke annen sykdom, dvs gastroskopi anses mao. som nødvendig for å kunne stille diagnosen funksjonell dyspepsi. Når det er sagt, så er det ikke sikkert at legen din har stilt feil diagnose, men formelt sett kan diagnosen kun stilles ved å utelukke annen sykdom vha gastroskopi.
Medisiner virker i liten grad på funksjonell reflux. De kan virke, men slett ikke som hovedregel. Losec behøver mao. slett ikke å ha noen som helst effekt på en eventuelt funksjonell dyspepsi, om det er det du har.
Behandling ved funksjonell dyspepsi kan gjerne heller være av psykologisk type, dvs grundige beroligende og forklarende samtaler med lege, identifisering av stressmomenter i livet, mestringsteknikker m.v.

Så til "stille reflux"
Ved denne tilstanden har man en påvist reflux, men IKKE de typiske "magesymptomene" man oftest ser ved reflux, dvs sure oppstøt, brystbrann, smerter øverst i magen osv. En har heller mer utypiske symptomer som f.eks. heshet, slimdannelse i halsen, klumpfølelse i halsen, sårhet i halsen, kribling i halsen, slimdannelse i nesen eller bihulene, stadig behov for å kremte m.v. Mao. så kan det slett ikke utelukke at du har "stille reflux", ut fra dine symptomer å bedømme.
Ved denne tilstanden så vil medisiner som virker på syreproduksjonen, f.eks. Losec, kunne hjelpe. Noen ganger må man forsøke flere typer, og over en del tid, for å få effekt.

Kreft skal du ikke tenke på. Det viktige nå er å få lindring på symptomene du plages av, og da må du starte med å få stilt en sikker diagnose.
Siden medisinene ikke har virket til nå, så kan du ta kontakt med legen din igjen og forklare dette, og ta da opp dette med gastroskopi, for det vil jo kunne avklare om du har det ene eller det andre her.

Og som du skjønner, mener jeg at du har tenkt helt rett her, og jeg skjønner spørsmålet ditt. Sikre svar kan jeg dog ikke gi deg, for det vil du kun få ved en gastroskopi.

Håper svaret er til nytte, lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn