Sterke smerter øverst til høyre i magen. Neppe sammenheng med atopisk eksem og gjennomgått kyssesyke.

Spørsmål

Hei, Jeg er en 36 år gammel mann. 185 høy, 95 kg. Jeg snuser, drikker ca 10-15 enheter alkohol i måneden. Trener ikke. Har 3 barn, det yngste er 2 år og vekker meg hver natt. Høsten 2016 fikk jeg ett sterkt kløende utslett over store deler av kroppen. Jeg var veldig plaget av det. Hudlegen diagnoserte atopisk eksem, han tok ikke biopsi. Jeg har aldri før i livet mitt hatt noe tegn til atopisk eksem. Jeg fikk en del kremer og lysbehandling som bedret symptomene. Vinteren 2017 cirka ett halvt år etter fikk jeg kyssesyken i voksen alder. Jeg var sengeliggende i en måned med høy feber og 3 streptokokk infeksjoner på rad. Jeg gikk ned mellom 5-10 kilo fordi jeg nesten ikke fikk i meg næring. Jeg var i veldig dårlig form. Fastlegen min vurderte å legge meg inn på sykehus men jeg ble heldigvis bedre før det ble aktuelt. Jeg rørte ikke alkohol eller paracet før legen hadde friskmeldt meg 3-4 måneder senere, og leverprøvene så normale ut. Etter dette har atopisk eksem gradvis blitt bedre med årene, nå idag er jeg bare plaget med kløe og utslett i skrittet og armhulene. Til tross for at jeg ikke smører proaktivt. Men etter at jeg hadde kyssesyken har jeg begynt å få stikkende smerter i øvre høyre del av magen. Noen ganger kjenner jeg det såvidt, andre ganger har smertene kommet så kraftig og plutselig at jeg har falt ned på kne og nesten besvimt. Fastlegen min har undersøkt dette med flere blodprøver ved flere anledninger, og jeg har fått CT scan av torsoen min uten at noen har funnet noe unormalt. Men smertene vedvarer. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre videre. Jeg har ny legetime hos fastlegen i november men lurer på om dere kan bidra med å kaste lys over hva dette kan skyldes basert på historien min og symptomene mine. Kan jeg ha fått noe leverskade som følge av kyssesyken som forklarer symptomene? Eller hva annet kan det være? Jeg tenker ganske mye over det, og går og bekymrer meg over disse symptomene som vi ikke vet årsaken til enda.

Mann 36

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du nevner atopisk eksem og kyssesyke, med tanke på om det kan være sammenhenger mellom disse og dine smerter i magen. 

Det har jeg ingen tro på. For atopisk eksem sin del, ser jeg ingen mulig fysiologisk sammenheng mellom denne hudsykdommen og magesmerter. Og når det gjelder mononukleose, så er det åpenbart at du var ganske så syk, men sykdommen gir i praksis aldri noen senfølger eller komplikasjoner, så jeg ser ikke for meg at den heller kan ha noe med dine uavklarte magesmerter å gjøre. I tillegg ble du jo fulgt opp med blodprøver, som bekreftet at din leverskade under kyssesyken var midlertidig og gikk over, slik en alltid ser. Mononukleose / kyssesyke gir aldri permanent skade på leveren.


Med andre ord tror jeg med stor sikkerhet at du kan se bort fra atopisk eksem og gjennomgått kyssesyke, som mulige forklaringer på dine magesmerter. 


Når det gjelder akutte, tilbakevendende smerter øverst til høyre i magen, ville en kanskje i første omgang ha tenkt på sykdom eller stein i galleblæren, så diskuter gjerne den muligheten med din lege. Mindre sannsynlig, men allikevel verdt å tenke på, er nyrestein, siden smertene er så intense som du beskriver, og siden de er forbigående. Det kjennes oftere baki ryggen, men vi skal ikke utelukke det, så ta med deg urinprøve også, når du skal til legen.


Jeg håper du finner ut av dette, og ønsker deg lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-