Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spyttstein?

Spørsmål

Hei,

Jeg opplever at kinna mine svulmer kraftig opp når jeg spiser, og slik har det vært så lenge jeg kan huske. Det fører til at jeg ofte unngår å spise annet enn yoghurt og annen myk mat på jobb. Spiser jeg brødskive og gulrot ser det nesten ut som utslag av kusma. For hovedpersonen selv er dette selvsagt høyst plagsomt og forstyrrende på livskvaliteten. Hva kommer egentlig dette av? Skal det være slik? Jeg har kraftige kinnbein og er åpenbart disponert for ekstra fett i ansiktet fra før. Dette, sammen med spisingen, slår negativt ut på motivasjonen for fysisk aktivitet og velvære.

Mvh
Mann 31 år

Svar

Hei.

Vi kan ikke stille noen helt sikre diagnoser over internett og uten å undersøke pasienten, men her er et ihvertfall lov å si følgende:

Dette gir en meget sterk mistanke om at du kan ha tette utførselsganger for spytt, fra spyttkjertlene og ut i munnhulen, evt små "spyttstein" som tidvis sitter der og stenger for spyttet som produseres når du spiser. Hvis ikke spyttet kan føres ut i munnhulen, vil spyttkjertlene svulme opp "som ballonger", nettopp slik du beskriver når du sier at det ser ut som at du har kusma. Kusma er jo nettopp betennelse i og hevelse i spyttkjertlene.

Med andre ord så skal du oppsøke din fastlege nå, og la fastlegen henvise deg til en ØNH-lege, for vurdering og evt behandling av dette.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-