Spolorm og "tvilling"

Spørsmål

Hei! Oppdaget for en stund tilbake en orm i avføringen og fått dette diagnosert til å være en ascaris(spolorm) infeksjon. Er bedhandlet med Vermox og har ikke merket noe siden. Har imidlertid problemer med mager/tarmsmerter, sårt og løs/hard avføring. Lurer på hva som er smittekilder til dette. Har i etterkant oppdaget 3 små hull i huden nederst på ryggsøylen, like over halebenet. Det har lekket en blank brunlig væske fra hullene, hva kan dette være?

Mann, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Behandling med Vermox er riktig behandling, men den skal gjentaes etter 2 uker, for å være sikker på at ormen er utryddet og at der ikke overlever egg i tarmen som kan vokse seg til nye spolormer.
Det kan teoretisk tenke at du ikke er kvitt den, og altså har fått den tilbake, hvis ikke du har hatt kur nr.2.
Isåfall kan dette være årsaken til plagene du beskriver med smerter fra mage og tarm.

Smitte skjer ved at man får i seg egg. Eggene blir utskilt fra tarmen til personer eller dyr som har spolorm, og så kan jo disse igjen overføres til den som blir smittet på mange måter, f.eks. via fingre som berører mat, eller via jordsmonn, hvor eggene kan befinne seg.
Les mer i vedlagte link om spolorm.

De 3 små hullene i huden nederst på ryggsøylen har ingen ting med spolormen å gjøre.
Jeg går ut fra at dette er såkalt "tvilling" eller pilonidal cyste som det heter.

Dette er en vanlig tilstand som går ut på at der kan være en tynn kanal innover i huden, som starter i en hårsekk. Denne kan bli betent, og da begynner det gjerne i det små, med væsking slik som du beskriver. Dette kan utvikle seg til en byll etterhvert, dersom man ikke gjør noe med det.

Det dreier seg om en betennelse som starter i talgkjertelen til et hår i midtlinjen der ryggen går over i "rompesprekken".

Alle hår på kroppen har en tilhørende talgkjertel ved hårrota. Nederst i ryggen ved starten av "rompesprekken" finnes slike hår og talgkjertler. Etter puberteten starter talgkjertelen å produsere talg (keratin). Fordi nedre del av ryggen er utsatt for mye irritasjon - svette, gnikking og gnuing når vi sitter og når vi går - oppstår hevelse i kjertelen slik at talget ikke får tømt seg ut.
Etter hvert oppstår betennelse i kjertelen, og det dannes en liten byll. Denne byllen har en tendens til å bre seg utover og det dannes underhudskanaler (betegnes sinus eller fistel) fra byllen og opp til huden.

I starten føles området ømt. Etter hvert oppstår tydelige tegn på infeksjon: hevelse, lokal varme, rødhet og ømhet. Byllen kan sprekke av seg selv. Hos personer som har hatt dette lenge, vil det kunne sive væske ut av fistelåpningene i perioder. Ved utilstrekkelig behandling vil betennelsen til stadighet kunne ta seg opp igjen, og man må stadig til lege for å få tømt ut verk fra byllen.

Behandlingen avhenger av hvor betent det er. I tidlig fase kan grundig renhold og sittebad i grønnsåpevann noen ganger være til hjelp. Det er samtidig svært viktig at eventuelle løshår fjernes, og det anbefales å fjerne (barbere) hår i området. Hos mange er slik behandling ikke nok. Da finnes to hovedbehandlinger etter akutte betennelser - innsprøyting av fenol som får det til å skrumpe sammen, eller operasjon.

Jeg synes du skal gå til legen din med dette.
Og samtidig få de en kur nr 2 for spolormen, hvis ikke du har hatt det.
Lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn