Spiserørsbrokk

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 50 år som akkurat har vært til gastroscopi og fått konstantert spiserørsbrokk, mine plager er og har vært i det siste året en ubehagelig følelse i mellomgulvet og svie øverst i ryggen etter at jeg har spist. Kan det være en sammenheng med ryggsmertene og brokken? Er det noen diett jeg bør følge for å unngå disse plagene, jeg spiser mye frukt og kanskje det er for mye syre i noen frukter som gir ekstra plage ? Jeg har aldri røkt eller drukket alkohol, er 191cm høy og veier 96kg, trener jevnlig ca 3 dager i uka. Er dette en tilstand jeg må leve med eller finnes det noe å gjøre for å forbedre dette? Relevante sykdommer/medisiner: Bruker ingen medisin og har ingen andre sykdommer eller plager.

Mann, 50 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du har fått konstatert spiserørsbrokk (hiatushernie), men det kan synes som om du ikke har fått noen oppfølging i forhold til denne diagnosen, hverken i form av informasjon eller behandling.
Dette er din fastleges ansvar, og du skal selvfølgelig drøfte denne tilstanden og mulige behandlingstiltak med din fastlege, slik at du får en individuell vurdering og konkrete svar.
Jeg kan gi deg en del generell informasjon her:

Hiatus hernie er en tilstand med utposning av magesekken gjennom mellomgulvsmuskelen (diafragma). Utposningen bidrar til å svekke lukkemekanismen.
Mellomgulvsmuskelen bidrar sammen med lukkemuskelen nederst i spiserøret, til å stenge av magesekken slik at innhold derifra normalt sett ikke kommer opp i spiserøret, men når man har et slikt brokk så fungerer altså ikke denne lukkemuskelen optimalt, og dette kan gi pasienten plager og symptomer, f.eks. slik du har.
Det kalles også gastroøsofageal reflukssykdom.
Tilstanden kan variere fra sporadiske og beskjedne plager med normale funn ved undersøkelse, til kraftige plager med ledsagende betennelse i slimhinnen i spiserøret (øsofagitt)
Typiske symptomer er halsbrann, sure oppstøt, sviende smerter i mellomgulvet.
Det er klart mulig at den svien du kjenner øverst i ryggen kan skyldes ditt spiserørsbrokk, men dette er bare et generelt ja fra min side, og ikke en bekreftelse på at der er en slik sammenheng hos deg. Det må du spørre din lege om. Legen vil da se etter andre mulige forklaringer på dette symptomer også.

Et slikt brokk skal behandles alt etter hvor mye plager man har.
Det du selv kan gjøre, er følgende:
Reseptfrie syrenøytraliserende midler hjelper bra mot syreplager
Følgende livsstilsråd kan hjelpe:
Unngå store, fete, sterkt krydrete eller sene måltider
Vær forsiktig med kaffe
Røykestopp
Ha klosser under hodeenden på sengen dersom du sjeneres av mye nattlige plager
Ved overvekt bør du slanke deg
Unngå tettsittende klær - det kan redusere tilbøyeligheten til refluks
Avstå fra sene og store kveldsmåltid - det øker bl.a. den nattlige syreproduksjonen
Ikke spis siste 3 timer før du legger deg ned
Unngå mat som irriterer slimhinnen direkte
Sitrusfrukter, tomater, kaffe, sure bær, brus
Forstoppelse behandles
Unngå arbeidsstillinger som krever langvarig fremoverbøyning
Tyggegummi gir økt nedsvelging av spytt og kan være til hjelp for enkelte

Medikamenter benyttes ofte. De fleste klarer seg med syrenøytraliserende medisin som tas ved behov, eventuelt regelmessig etter måltider. Midler som danner et beskyttende skumlag øverst i magen er like bra som syrenøytraliserende medisiner. Legen din kan også skrive ut en resept på midler som reduserer syreproduksjonen eller fjerner den helt, såkalte H2-blokkere og protonpumpehemmere (sterkest). Ulempen med alle medikamentene er at de kun virker så lenge du tar dem. En del pasienter vil derfor trenge langvarig, evt livslang, behandling mot slik brystbrannsykdom, som dette også kalles.

Dersom man ikke kommer til målet med rådgivning og medikamenter, kan operasjon være aktuelt. Ved operasjonen lages en ny lukkemekanisme i nedre del av spiserøret. I dag brukes svært ofte kikkhullsteknikk og resultatene er meget bra. Man anbefaler særlig yngre personer som er mye plaget, å få utført en operasjon. Disse vil ellers ha et langt liv foran seg der de hele tiden må bruke medisin.

Hva som er mest aktuelt for deg, må du altså ta opp med din lege, da dette er en helt individuell vurdering.

Mao. er det mye å gjøre med slike plager du har, så få igangsatt behandling !
Håper du har nytte av svaret, lykke til og god bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-