Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spiserørsbrokk og mye smerter, medisinene hjelper ikke

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 63 som har hatt mageproblemer i mange år. Tok gastroskopi i mars 2020 og fikk vite at jeg har en liten til middels stor mellomgulvsbrokk og øsofagitt grad B med sår og arr på spiserøret. Jeg følger stort sett leverådene jeg fikk. Jeg økte dosen med Pantoprazol til 40 mg x 2 fra sist høst. Bruker også Gaviscon opptil 3 ganger om dagen. Plagene mine er: trykk i mellomgulvet, svie rundt brystbenet og svie i svelget har blitt tiltagende. Også kvalmen som jeg våkner av på natten eller tidlig morgen er verre. Men jeg har egentlig ikke mye sure oppstøt. Jeg er også plaget med oppblåst mage, som blir verre utover dagen. Føler det som å være mange måneder gravid. Sistnevnte lurer jeg på om kan være irritabel tarm. Tok CT abdomen med kontrast i desember 2020. Dette fordi de ville vurdere meg for en eventuell operasjon. Denne undersøkelsen viste et lite brokk, men det nevnes ikke noe spesielt om spiserøret. Fastlegen har ikke fått noen konklusjon fra sykehuset i epikrisen. Jeg er forvirret over svarene og er frustrert. Har jo ikke spesielt lyst på operasjon med tanke på komplikasjoner m.m. Men skal jeg virkelig leve med nedsatt livskvalitet? Det er også til belastning i arbeid som sykepleier. Kan mine plager ha noe å gjøre med bukplastikken jeg tok for 13 år siden? Plagene startet vel egentlig da. Jeg vil også nevne at jeg har fått påvist en god del divertikler i tykktarmen ved coloskopi for 2-3 år siden. Håper på et positivt svar. På forhånd takk.

Kvinne 63
Svar

Hei.


Det første jeg ville gjort her, er å anmode fastlegen om å ta kontakt med kirurg, for å diskutere eventuell operasjon, siden det var noe som skulle vurderes, men uten at det ble til noen konklusjon. Hvis det er slik at du ikke kommer til målet med medisiner, altså blir symptomfri, så synes jeg isåfall at du skal takke ja til operasjon, såpass plaget som du er av dette.


Det andre som bør gjøres, er å vurdere om du bør bytte magemedisin. Det finnes andre lang rekke medisiner mot magesyre enn Pantoprazol som kan forsøkes, og noen ganger ser man at en type kan virke bedre enn andre. Diskuter det med fastlegen din. Du kan også kjøpe reseptfri syrenøytraliserende medisin på apoteket å bruke i tillegg til Pantoprazol og Gaviscon, for eksempel Titralac eller Novaluzid, som du kan ta ved behov, samt Pepcid 10 mg, en gang daglig. 


Din oppblåste mage kan kanskje skyldes irritabel tarm, men det er en diagnose som kun kan stilles når alle andre mulige årsaker / diagnoser er utelukket. Det finnes ingen prøver eller undersøkelser som kan bekrefte eller avkrefte irritabel tarm. Det er en diagnose som stilles kun basert på det at pasienten har de typiske plagene man ser ved denne tilstanden, samt utelukkelse av andre sykdommer.


Hvorvidt dine mageplager kan komme av bukplastikken du gjorde, vet jeg ikke, og jeg vet ikke hvordan det isåfall skulle kunne skje, og tviler vel egentlig på det.


Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg, og håper at du finner gode løsninger på dette.