Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spiserørsbetennelse og reflux

Spørsmål

Hei Jeg har siden september vært plaget med trykk i brystet/sviende magesmerter/ svie bak brystben/mellomgulv.Føles ut som et gnagsår innvendig. Jeg ble lagt inn på sykehus og ble satt på Nexium 40 mg. Dette hjalp mot min sviende mage. Det ble tatt gastroskopi, der jeg fikk påvist spiserørsbetennelse/refluks. Mitt spørsmål er hvor lenge jeg må gå med disse smertene? Vil det gå helt over? Smertene er konstante og jeg føler jeg ikke blir noe bedre. Min livskvalitet har blitt kraftig svekket, siden jeg går med dette hver eneste dag. Hadde i starten ingen matlyst, men denne kom seg etter at jeg ble satt på Nexium. Har ikke følelse av dette virker lenger, fordi jeg ikke har den sviende magen lenger. Var i forkant av dette en sprek og aktiv dame, med ukentlige turer i skog og mark. Dette er ikke gjennomførbart nå, fordi jeg rett og slett ikke har energi til det. Ubehagelig å løfte tungt og generelt gjøre ting. Ikke overvektig, spiser sunt og moderat med alkohol. Aldri hatt noen helseproblemer før. Mvh kvinne 37

Kvinne 37
Svar

Hei.


Du har altså ved gastroskopien fått påvist årsaken til plagene dine, og det er samtidig blitt utelukket at det skulle kunne ha andre årsaker, som f.eks. ondartet sykdom. Det er bra, for det er faktisk det beste utgangspunkt man kan ha for å bli kvitt en helseplage, -det å vite hva det skyldes.

Her forstår jeg det slik at du har hatt noe effekt av Nexium, siden svien i magen forsvant, og det er kjempebra. Men du har fremdeles smerter i magen.

Da må du oppsøke fastlegen for å justere medikasjonen din. Kanskje du trenger en høyere dose i en periode, kanskje du skal ha tillegg av en annen magemedisin, f.eks. Zantac eller Pepcid. Og den annen mulighet er faktisk at magesmertene kan være en bivirkning av Nexium, for den kan gi magesmerter som bivirkning.

Det finnes en rekke medisiner å velge mellom, med samme virkningsmekanisme som Nexium, og det er ikke helt sjeldent at man må prøve og feile litt, før en finner den som virker best. 

Det er alt i alt enhver grunn til å forvente at du kan bli kvitt disse plagene, men du bør nå altså til legen din for å diskutere justering av medisinene.

Du spør hvor lenge du må gå med smertene. Det går det ikke an å gi noe konkret svar på, for det avhenger av hvor raskt du kommer deg til lege nå, og om en kommer til målet med eventuelt nye medisiner eller dosejusteringer.  Men med ideell medikasjon vil slike plager ofte bli betydelig i løpet for eksempel en måneds tid. Det at du ikke er helt god ennå, etter å ha brukt medisinen i et par måneder, tyder derfor på at du ikke er ideelt medisiner, -selv om det i utgangspunktet var helt riktig valg av medisin.

Håper det var et greit svar og nyttige råd. Ha det bra og god bedring.