Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter ved avføring og litt væsking

Spørsmål

Hei, har nå i 2 uker hatt litt smerter rundt endetarmsåpningen. Jeg er en 19 år gammel heteroseksuell gutt, og har aldri praktisert homofili på noen som helst måte. Jeg har derimot de 2 siste ukene opplevd litt smerte ved avføring, hvor det kommer en liten (og da mener jeg en veldig liten) rød flekk på papiret etter at jeg har tørket meg. Dette kan vel være bare et tegn på en liten rift etter hard avføring, ettersom jeg hadde vært på en tur hvor jeg ikke hadde vært på do (nummer 2) på en hel helg. Jeg får også litt veske ved endetarmsåpningen i løpet av dagene, som er klar og gjennomsiktig, men som lukter litt rart. Kan det være galt eller noe annet? Jeg er nå i førstegangstjeneste og synes det er veldig irriterende, og lurte på hva årsaken til dette kunne være. Skal jeg smøre noe krem, type hydrokortison? Skal jeg bare vente og se om det endrer seg? Jeg har også sjekket i speilet hvordan området rundt anus ser ut, og det ser helt rent og fint ut, men er så og si alltid litt veske der. Det gjør ikke lenger vondt å gå på do, og klør ikke i det hele tatt lenger. Hva kan dette være, og hvordan skal jeg eventuelt behandle det? Har ellers ingen annen sykdom eller noen gang før hatt samme problem. Mvh, gutt 19

Mann 19
Svar

Hei.


Den mest sannsynlige forklaringen på plagene dine er hemoroider og/eller fissurer, som er små sprekker i slimhinnen i endetarmsåpningen. Hemoroider er ufarlige utposninger på blodårer (vener) i endetarmsåpningen. Begge deler skal kun behandles dersom det gir plager av noe slag. Du kan trygt kjøpe Scheriproct stikkpiller + salve på apoteket og forsøke dette. Det er reseptfritt. Det at det ikke lenger er vondt å gå på do, er et godt tegn, og betyr mest sannsynlig at dette er på vei til å tilheles av seg selv. Med andre ord så synes jeg klart at du kan se dette an og forsøke overnevnte behandling.

Unngå forstoppelse og langvarig trykking på toalettet, for det forverrer både hemoroider og fissurer. Og vær varsom ved tørking etter toalettbesøk, vurder å dusje etter toalettbesøk istedet for å bruke papir i en periode, for det er også mer skånsomt mot slimhinnene enn papir.

Skulle plagene vedvare på tross av disse tiltakene, så kan du vurdere å oppsøke lege, men jeg tenker dette vil forsvinne av seg selv. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-