Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter under ribbeinsbuene

Spørsmål

Hei. 25 år gammel jente her. Normal bygd. Spiser sunt og variert. Født 2 barn. For omtrent 2-3 måneder siden, startet jeg å få diffuse smerter i både venstre og høyre side av magen, rett under ribbeina. Smertene har kommet å gått, uavhengig hva jeg gjør. Ingenting som lindres, ingenting forverrer det, smerten kommer helt ut av det blå. Den siste uken har det økt helt vanvittig, kjenner det både fremme og bak, samme plass. Rett under ribbeina. Smertene kommer mer oftere og er mer intense nå, sitter kun på venstre side under ribbeina. Det er ubehagelig på innpust, føler noe sitter fast. Det er litt sårt å puste helt inn. Det føles som en klo/riving inni der når smertene kommer. Varigheten er rundt 30-40 sekunder på det meste og har opphold på kanskje en halvtime-time. Føler også jeg har mindre matlyst om dagen, men spiser godt når jeg først spiser. Drikker mye vann, men føler urinen er ganske gul til at jeg drikker såpass mye vann som jeg gjør. Svi av og til etter jeg har tisset. Føler også jeg har ganske treg mage. Kan gå opptil 3 dager før jeg gjør mitt fornødne. Sånn har det vært så lenge jeg kan huske. Oppsøkte lege og har blitt henvist til ultralyd. Jeg spurte ikke hva det kunne være for noe, men jeg kjenner jeg er skikkelig redd. Det påvirker dagene mine helt sykt. Jeg vet at alle tenker det verste, KREFT - men det er faktisk det jeg frykter jeg også. Hva i alle dager kan dette være?? Håper på svar! Føler meg helt hypokonder her.

Kvinne 25
Svar

Hei.


Jeg kan naturligvis ikke si noe sikkert her over internett og uten å undersøke deg, men jeg synes dette umiddelbart klinger av luftsmerter fra tykktarmen.  Den har nitti graders "knekk" akkurat der du angir smertene, og i den vinkelen blir ofte luft stående og stange, før den passerer videre. Det at smertene bare varer noen sekunder og så er borte igjen, kan også tale i den retning. Hadde du bare hatt vondt under høyre ribbeinskant, så kunne vi kanskje ha tenkt på gallestein, men det vil du ikke kjenne på venstre side (også).  Legen din vil oftest kunne kjenne på magen din med hendene, om der er mye luft i tykktarmen i disse områdene, så du kan jo vurdere  å gå tilbake til legen din igjen og få akkurat dette undersøkt, siden du er så bekymret. Du tenker på farlige sykdommer og kreft, og det er jo en ikke uvanlig reaksjon når man kjenner smerter man ikke vet årsaken til, spesielt når man må gå og vente på en undersøkelse slik du gjør. Men når jeg leser din symptombeskrivelse og historikken / utviklingen her, så får jeg ingen som helst tanker om at dette skulle gi mistanke om kreft. Jeg synes ikke du skal tenke på dette i det hele tatt, for da legger du bare stein til byrden, og ødelegger fine dager med slike tanker, som etter alt å dømme er helt unødvendige. 

Jeg kan naturligvis ikke være skråsikker på at dette er luftsmerter uten å undersøke deg, men akkurat tanker om kreft vil jeg trygt anbefale å legge fra deg.  Og så en ting til som taler mot kreft: Det var opprinnelig på begge sider, forteller du, men er nå bare på venstre side. En smerte som kommer av kreft, forsvinner vanligvis ikke, men er konstant og blir jevnt verre hele tiden.  Og kreftsmerter vil vanligvis ikke være takvise, slik 

dine smerter er, men mer murrende og konstante.

Så til svien etter tissing: Du må avgjort levere inn en morgenurinprøve til legen din, for se etter urinveisinfeksjon. Det kan gi svie, og det kan også tidvis gi mer atypiske symptomer, men det behøver samtidig ikke nødvendigvis å ha noe å gjøre med smerten under ribbeina. Men få utelukket urinveisinfeksjon, siden det er så lett både å diagnostisere og behandle.


Håper svaret er til  nytte, og ikke gjør dine dager dårlige med tanker du overhodet ikke behøver å ha. Ha det bra.