Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter til venstre i magen, kan jeg vente i to uker med å legeundersøke dette?

Spørsmål

Hei! For 2 uker siden merket jeg brått at jeg hadde smerter lokalisert til ett sted på venstre side i magen. Tenkte først det var muskelstrekk eller noe, men problemet er at nå har det vart i 2 uker og jeg har hatt smerter der hver eneste dag. Til å begynne med kom det egentlig hver dag på ettermiddagen, varte noen timer også ga det seg. Nå er det mer variabelt når det kommer og går, men det er der hver dag. Det gjør aller mest vondt når jeg klemmer der, spesielt når jeg står oppreist, ikke så mye når jeg ligger. Og er mer en slags "utvendig" magesmerte enn så vanlig mageknip. Smerten sitter likosm rett nedenfor/under ribbenet på venstre side. Har siste tiden hatt veldig mye luft som kommer ut i begge veier og magen har vært veldig oppblåst. Føler ikke mat gjør det veldig mye verre, men det blir hvertfall ikke bedre av å spise.Kjenner også innimellom det gjør vondt når jeg trekker pusten inn. Var hos fastlegen min for en uke siden pga ørebetennelse og tok crp da som var normal. Nevnte ikke dette da da jeg var sikker på at det ville gå over. Men skal tilbake dit om 2 uker og lurer på om dette høres ut som noe som kan vente eller om jeg burde oppsøke legevakt her jeg er nå før dette? Det begynenr å bli veldig plagsomt og bekymrer meg litt, men samtidig har jeg latt det vente siden jeg kan på en måte ikke se for meg at det skulle være noe alvorlig heller. Har også følt meg litt kvalm og uvel til tider, det forværrer seg hvis jeg klemmer der det gjør vondt, men ellers er jo allmentilsanden fin. Har jo også slitt litt med magen tidligere og har irritabel tarm syndrom, men aldri opplevd å ha en smerte i venstre siden på den måten der før. Er heller ikke snakk om veldig sterke smerter, men de er vonde nok. Værste smertetakene varer som regel 1 time om gangen også roer det seg igjen. EDIT: DETTE KOM INN PR EPOST TIL KUNDESERVICE: Glemte å nevne symptomer med følelse av halsbrann (uten sure oppstøtt), men bare en "sur, brennende" følelse i halsen samt ved smertene at jeg får en slags fornemmelse av tungpusthet. Også litt sånn brennende følelse i magen, og hatt en følelse av økt mageknip også generelt i magen siste tiden.

Kvinne 24
Svar

Hei.


Jeg kan naturligvis ikke si noe skråsikkert om hva denne smerten skyldes uten å undersøke deg, men jeg får ihvertfall ikke noen umiddelbar mistanke om alvorlig sykdom, og tenker at du helt trygt kan se det an frem til planlagte legebesøk. 

Det klinger veldig i retning av luftsmerter. Akkurat der du beskriver smerten, rett nedenfor / under venstre ribbeinsbue, der går tykktarmen i en nittigraders knekk, og i den "svingen" blir luft lett stående å stange, og kan gi smerter. Luftsmerter kan være rimelig vonde også. Det at det er vondt å klemme på, kan også tyde på luftsmerter, det samme gjør det med at smerten kan øke når du trekker pusten, for da trykkes mellomgulvsmuskelen ned mot tykktarmen akkurat der. Og så forteller du jo om mye luft for tiden også.

Og du har god almentilstand forøvrig, er ikke syk, og jeg regner med at du ikke har noen endringer i avføringsmønster og ikke ufrivillig vekttap (tegn på mulig alvorlig sykdom), så derfor tenker jeg alt i alt at dette meget sannsynlig kan dreie seg om luftsmerter. Det at det kommer og går kan også passe med luftsmerter.


Halsbrann har du også, og syrerelaterte mageproblemer kan enten ha sammenheng med (eller være årsak til) magesmertene du forteller om, eller det kan være et eget problem. Det behøver ikke å være sammenheng mellom halsbrann og smerten til venstre i magen.


Inntil du skal til legen, kan du jo teste ut reseptfri medisin mot halsbrann / magesyre, f.eks. Pepcid, og se om det hjelper, og du kan teste ut reseptfri medisin mot luftplager, Minifom. Hjelper de, så øker det sannsynligheten for at det er luftplager.


Håper informasjonen er til nytte, ha det bra.