Smerter rett under ribbena høyre side.

Spørsmål

Jeg har nylig (i høst) foretatt en ultralydundersøkelse av Lever, Bukspyttkjertel, Galleveiene, Magesekken, Milt, Nyrer, Urinblære og Hovedpulsåre Alt viste seg å være helt «Normalt» - bortsett fra at jeg hadde «Litt» fettlever. Hvilke sykdommer kan man gå ut i fra at man IKKE har – når ultralydundersøkelsen ikke viser noen ting? I forbindelse med funnet av «Fettlever» må jeg for ordens skyld nevne at jeg er totalavholds når det gjelder alkohol. Ikke røker/snuser jeg heller. Pga mye ubehag/småvondt øverst i magen – som var starten på dette - ble det for et par år siden også foretatt en gastroskopi. Funnene der fortalte at jeg hadde REFLUKSØSOFAGITT. Har brukt Somac jevnlig etter den diagnosen, men synes ikke at det hjelper. Jeg har ikke vært plaget med sure oppstøt eller halsbrann – hverken før eller etter oppstart med Somac - men har fortsatt småvondt og en «klemmende» følelse øverst i magen – rett under ribbeina mot høyre side - støtt. Hva kan dette være – og bør jeg ta enda en tur til legen – og hva slags undersøkelse bør benyttes da? Har normalt blodtrykk og bruker kun medisiner for GLAUKOM (Cosopt+Xalatan) og som tidligere nevnt: Somac. Jeg er kvinne, 70 år.

Kvinne 70
Svar

Hei! Ultralydsundersøkelse er en undersøkelse som kan si noe om organenes struktur og størrelse. Det kan vise gallestein, forstørret lever eller utvidet hovedpulsåre. Det kan ikke si så mye om funskjon, dvs om organene gjør jobben som de skal. Fettlever er en tilstand som man kan se ved langtids stort alkoholforbruk, men det stemmer ikke overens med din historikk. Andre årsaker kan være fettstoffskiftet. Er kolesterol og øvrige (LDL, HDL, triglycerider) normale? Er leverprøver målt ved blodprøver normale? Dersom disse er normale og ingen tegn til svikt, ville jeg tatt denne beskjeden med knusende ro. Fettlever gir sjeldent symptomer, annet en smerter/ubehag høyre side av magen. Det kan forklare smertene som du opplever pga at leveren er forstørret. Refluksøsofagittforandringer ved gastroskopi trenger ikke å gi symptomer og har neppe noe med de øvrige plagene å gjøre. Altså et bifunn. Liten effekt av Somac styrker en slik antagelse. CT av magen vil sannsynligvis være neste undersøkelse samt funksjonsprøver av lever dersom det ikke er gjort. Det er blodprøver som fastlegen kan utføre.