Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter øverst i magen til høyre. Gallestein?

Spørsmål

Jeg har smerter i øvre del av magen på høyre side. Det er litt skjærende smerte som til tider kjennes ubehagelig og til tider Veldig vondt. Det stråler litt nedover magen og kjennes litt i ryggen og, men ikke kraftig. (Jeg har fjernet blindtarmen for mange år siden) Det kjennes ut som det blir litt bedre/mer behagelig når jeg strekker på meg, går eller beveger meg. Jeg trodde i mange dager at det er muskulært da jeg har trent mye en periode for så å ikke trene i det hele tatt flere dager. Jeg vet jeg har hatt lignende smerte tidligere på akkurat samme sted flere ganger, men denne gangen kjennes det mye mer smertefullt ut. Hver gang jeg har hatt vondt tidligere har det også vart flere dager. Nå har det vart en uke uten å bli bedre, kjennes tvert imot verre ut. Da min mor har fjernet gallestein mener hun at jeg må undersøkes for dette, men er selv usikker da jeg spiser veldig lite fet mat og er generelt usikker på hvor terskelen er for å få det sjekket hos lege/når det må gjøres noe med det. I dag kjente jeg på kvalme rett etter middag, men det kan også være mentalt da jeg sliter med angst og klarer å forverre symptomer i hodet ved å overtenke på det. Smerter er altså på høyre side og kjennes ut som noe som skraper/presser mot ribbeina med strålende smerter nedover mot hofte. Kan det være muskulært når det har vart såpass mange dager? På forhånd tusen takk.

Kvinne 34
Svar

Hei.


Jeg kan naturligvis ikke si noe sikkert eller endelig om hva dette kan skyldes eller ikke skyldes, uten å undersøke deg.

Men du er selv inne på flere muligheter:

Muskulært: Det er alltid en mulighet

Galleproblematikk: Slike smerter kjennes ofte under høyre ribbeinsbue, ofte forverret etter måltider, tidvis ledsaget av kvalme. Kan bli svært sterke smerter.

Luftsmerter: absolutt en mulighet. Tykktarmens første del går fra området nede mellom navle og høyre hoftekam, oppover mot høyre ribbeinsbue, hvor den gjør en nitti graders bøy, før den går i horisontal retning over mot venstre side igjen. I den knekken der kan luft gjerne stå og stange, og det kan gi nøyaktig slike plager du har, tidvis sterke smerter også.

Videre er du inne på dette med at angst kan gi kvalme. Det kan det absolutt. Angst kan også påvirke mage-tarmfunksjonen, og gi fysisk følbare symptomer fra magen, så det er også en potensiell mulighet her.

Alt i alt er jeg ganske sikker på at du vil ha nytte av å få fastlegen din til å undersøke dette for deg, for nå er du bekymret, og det er ikke godt, og det forverrer enhver type mageplager i tillegg. Så bestill time for en sjekk av disse tingene, og ta da gjerne opp de momentene jeg har nevnt her. Lykke til.