Smerter og ubehag i magen

Spørsmål

har hatt vage smerter i magen øverst under venstre ribbein i omlag 1 1/2 år (stikking,kliping,murring)har vært plaget med kvalme og luft også, skikkelig mye luft det siste halve året. I de siste to månedene har jeg ikke følt meg bra smerten på samme plassen har øket i styrke og i hyppighet. har hatt veldig hard mage de siste månedene og i den siste måneden noe diare. jeg har i tillegg ikke følt meg frisk. jeg har tatt ultralyd av magen alt ok, har tatt blodprøver, alt ok blodprosent 12,5. er ofte uvel nå i magen og må unngå sosiale sammenkomster. Er redd det er noe alvorlig galt med meg og kan ikke tenke på noe annet. har bedt legen min henvise til undersøkele av magen. Er i et dårlig samboerforhold og har hele tiden trodd dette er årsakene til mine plager. har samtidig fått hørt av legen at det ikke er noe farlig da det ved et slikt tilfelle ville ha forverret seg. hva kan det være, kan det være psyken som spiller meg et puss?

Kvinne, 36 år

Svar

Hei!

Det å ha smerter og ubehagsfølelse fra magen er et av våre vanligste sykdomstegn, faktisk er det en av de hyppigste årakene til at folk tar kontakt med lege.
Dessvere er det ofte svært vanskelig å finne årsaken til slike plager. Dette kommer av at magen vår inneholder mange organer, og sykdommer i de forskjellige organene kan gi symptomer som er svært like. I tillegg så går nervebanene våre svært "kronglete" i magen slikt at for eksempel smerter grunnet en sykdom i et organ kan føles et helt annet sted en der organet ligger.

Når det gjelder hva som forårsaker dine plager så er det svært vanskelig å si sikkert ut ifra de symptomene som du beskriver. Det passer imidlertid godt med en tilstand som kalles irritabel tarm/tykktarm.

Irritabel tarm er ikke det man definerer som en sykdom men mer en forstyrrelse i funksjonen til tykktarmen. Symptomene er i første rekke smerter, spesielt på venstre side av magen, og tidvis diare, forstoppelse, og luftplager. Noen har alle disse symptomene mens andre kun har noen.
Noe som ofte er typisk for irritabel tarm er at plagene lindres noe av å ha avføring, jeg vet ikke om dette gjelder deg?

Når det gjelder årsakene til denne tilstanden så er ikke disse helt klarlagt, imidlertid så har stress og bekymringer en helt klar rolle. Mange lever i en travel og stresset tilværelse, andre igjen er plaget med angst og depresjoner. Det er altså svært sannsynlig at ditt dårlige samboerforhold forverrer eller er årsaken til dine plager hvis de skyldes irritabel tarm.

Det finnes desverre ingen undersøkelser man kan ta for sikkert å stille denne diagnosen, her er det først og fremst symptomene og kartleggeing av livssituasjonen som brukes.
Det man selvfølgelig må gjøre er å utelukke andre tilstander, men dette virker det som om din fastlege har tenkt på siden du blant annet har vært til ultralyd og tatt diverse blodprøver.

Behandlingen av irritabel tarm går i første rekke ut på å fjerne stresselementer i hverdagen. I tillegg kan man behandle noen av symptomene slik som diare og forstoppelse. Dette kan du lese litt mer om irritabel tarm ved å følge linken på toppen av dette svaret.

Tilslutt vil jeg bare nevne at irritabel tarm er en godartet tilstand, den kan ikke utvikle seg til mer alvorlige tilstander.

Håper dette var til hjelp for deg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-