image: Smerter i øvre høyre del av magen etter feit mat, gallestein?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i øvre høyre del av magen etter feit mat, gallestein?

Spørsmål

Hei. Jeg er 80 år, og jeg får fra tid til annen plutselige kraftige smerter i høyre side i magen opp under ribbeina og i ryggen, opp mot høyre skulderblad. Jeg har hatt dette sporadisk i over tretti år.

Det dukker opp en gang i blant, og det kan faktisk gå måneder mellom hver gang, men så iblant kan det skje to-tre ganger i måneden.

Jeg har lagt merke til at det skjer helst når jeg har spist feit mat og drukket mye kaffe. Har opplevd at det kommer noe hyppigere de siste to-tre årene. Etter fylt 75 år begynte jeg å ta en spiseskje olivenolje hver morgen og kveld, og i vinterhalvåret trankapsler og D-vitamin. Kan det bli for mye av det gode?

Så har jeg oppdaget noe underlig: Hvis jeg drikker et glass skummet melk straks "anfallet" kommer så forsvinner smerten på ti sekunder. Kan du forklare dette?

Er ellers i god form, trener jevnt og spiser for dert meste sunn mat, mye grønnsaker, er spesielt glad i tomater, paprika og avocado. Har blodtrykk 120/70, Tåler godt hurtig gange i motbakker og tunge fysiske tak.

Mann 80
Svar

Hei.

Periodevise kraftige smerter i høyre side av magen, oppunder ribbeina, med utstråling til skulderbladet, er symptomer som er helt typiske for gallestein. Det at det skjer like etter feit mat er også helt typisk. Det er svært sunt å bruke olivenolje og tran hver dag, men det betyr også økt inntak av fett, noe som kan øke sannsynligheten for hyppigere gallesteinsanfall. Jeg synes derfor at du må oppsøke fastlegen din for å få dette sjekket, blant annet med blodprøver og ultralyd av galleblæren. Gallestein kan fjernes.

Så til det med at et glass melk lindrer plagene. Det er et typisk tegn på irritasjon av slimhinnen i magesekken som følge av for mye magesyre. Det er med andre ord en annen alternativ forklaring på plagene dine, men det er naturligvis også fullt mulig å ha to medisinske tilstander samtidig, både gallestein og syreplager fra magesekken. Naturligvis må du nevne dette også for fastlegen din, da det er en viktig opplysning.

Jeg håper at informasjonen er til nytte for deg, og ønsker deg lykke til. Jeg tror det er stor sannsynlighet for at du har gallestein, og da er det isåfall en plage du kan bli kvitt.

Ha det bra.

Illustrasjon øverst: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-