Smerter i mage/rygg

Spørsmål

For halvannet år siden begynte jeg å få smerter i ryggen og øverst i magen. Smertene minnet litt om hold, men det dekket altså hele ryggen under skulderbladene og ned til hofta og helt øverst i magen. Nærmeste jeg klarer å beskrive smertene er som om noen prøver å stramme et belte rundt meg slik at det føles ubehagelig å puste normalt.

"Anfallet" varte omtrent bare 15 min, og siden jeg på den tiden hadde en utrolig travel studiehverdag hvor lunsjen ble inntatt på vei fra ett sted til et annet, trodde jeg egentlig at det bare var "sluking" av maten som var årsaken. Jeg fikk et par slike "anfall" til med ca en måneds tid mellom, men hver gang varte de litt lenger.

Det var også bare de to første gangene at jeg fikk slike plager på dagtid. Nå har jeg hatt ca et "anfall" i kvartalet det siste året. Plagene kommer nå alltid i helgen, oftest våkner jeg av det midt på natten. Jeg våkner før det slår ut i full blomst, det er ikke altfor plagsomt i begynnelsen. Har følelsen av at jeg kan avverge fullt utbrudd dersom jeg ligger musestille uten nesten å puste. Hadde det siste anfallet nå i helgen, men da hjalp det ikke å ligge stille. Ble utrolig smertefullt etterhvert og ligger da og vrir meg hele natten. Våknet kl 02 av begynnende anfall, klarte ikke å duppe av før 8-tiden neste dag. Etter å ha sovnet igjen er jeg alltid mye bedre.

Jeg har tidligere vært hos legen to ganger for dette. Problemet er at jeg alltid er helt fin i legens åpningstid og han finner dermed ingenting galt når han undersøker magen min ved å trykke på den forskjellige steder. Ingenting gjør vondt da. Siste gangen tok jeg også blodprøver, tror det var av leveren, men ingenting uvanlig ved disse. Har fortsatt en veldig travel studiehverdag - holder på å avslutte en hovedfagsoppgave og er veldig stresset av den grunn. Er også veldig flink til å bekymre meg for fremtiden - får jeg jobb etter endt studie etc. Både legen min og jeg har dermed hatt en mistanke om at dette er en stressreaksjon.

Etter det siste anfallet nå i helgen, har jeg imidlertid begynt å lure på om dette kan skyldes noe matallergi av et eller annet slag. For første gang denne helgen prøvde jeg nemlig å ta smertestillende (Ibux) for å se om det ville hjelpe. 15 minutter senere kastet jeg opp, så det fungerte heller dårlig (er aldri kvalm ved slike anfall, og denne gangen kom det så plutselig at jeg bare så vidt rakk å løpe på do. Kastet opp to ganger og kvalmen var deretter helt borte). Men så lenge jeg kastet opp så fort tyder det vel kanskje på at det er noe som foregår i magen (selv om jeg bare har vondt i ryggen)? Har ikke full oversikt over hva jeg har spist som skiller seg fra det jeg spiser til daglig, men de to siste gangene jeg har fått slike plager, hadde jeg bestilt pizza. Det er jo også litt interessant med tanke på at alle anfallene jeg har hatt kommer i helgen med et par måneder imellom (bestiller aldri pizza hver helg eller andre ukedager). Da jeg fikk de aller første, korte anfallene hadde jeg dessuten spist baguett fra skolens kantine.

Det jeg da lurer på er om disse plagene kan skyldes en form for matallergi som har oppstått de siste to årene? Bør jeg gå til legen en tredje gang for å prøve å finne ut av dette? Hvis det er aktuelt med matallergi - hvordan utredes i så fall dette? Jeg har fullstendig angst for gastroskopi, og vil ikke gjennom en slik undersøkelse med mindre det er HELT nødvendig.

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Det er umulig å stille en eksakt diagnose pr internett, men jeg kan opplyse deg om hva jeg tenker om dette, og hva jeg vil foreslå for å finne nærmere ut av det.

Mye taler i retning av at dette er relatert til magesekken og syreproduksjon osv.
Følgende ting taler for dette:
Smertens lokalisasjon (magekatarr / magesår kan også kjennes i ryggen noen ganger)
Det at du ikke tålte Ibux, og kastet opp av det, taler i retning av syreproblemer i magen.
Ditt høye stressnivå over tid kan provosere frem og forverre slike plager.
Ingen funn ved undersøkelse av lege, inkl. blodprøver

Jeg kan på ingen måte fastslå at det er magekatarr / evt begynnende magesår du plages av, men mine mistanker går i den retning.

Derfor tenker jeg følgende:
Test ut medisiner mot slike plager:
Når du får vondt neste gang, så tar du rikelig med syrenøytraliserende medisin, f.eks. LInk, Titralac, Balancid, evt også en reseptfri Zantac 75 mg.
Dersom dette har en sikker god virkning / lindrende effekt, så sier dette noe om at det kan ha med magesyre å gjøre.
I så fall, tyder det på at du bør ta dette opp med legen din, som så vil vurdere om du skal settes på slike medisiner over noen uker, eller om du bør foreta en gastroskopi. Du skal ikke være for redd for dette, for det første kan ingen tvinge deg, for det andre er det stort sett verre å grue seg for det enn å gjennomføre det. Man kan også få en "likeglad"-tablett før undersøkelsen, bare spør legen din om det så får du sikkert det.

Dersom ikke syrenøytraliserende medisin har noen sikker effekt, evt at man ikke finner noe på gastroskopi, så synes jeg at du bør ta opp med din lege om du evt skulle få foretatt en ultralydsundersøkelse av magen. Dette er ihvertfall ikke vondt ! :)

Og sist men ikke minst, så ville jeg tenke i retning av at uansett hva som evt feiler deg, så kan det tyde i retning av at det er kroppen din som vil fortelle deg noe om at du stresser for mye, og bør ta denne måten å leve på, opp til revurdering. Evt lære stressmestringsteknikker som f.eks. yoga, meditasjon, autogen trening m.v., dette finnes der masse kurs og bøker om.
Når kroppen begynner å si ifra, så er det på en måte akkurat som røde lamper på dashbordet på bilen, da skal man kikke under panseret og "feilsøke" og ikke bare kjøre videre !

Håper dette hjelper deg litt videre med å finne ut av og få en løsning på plagene dine, og lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-