Smerter i magen

Spørsmål

Hei.
Helt siden våren 97 har jeg hatt noe som er kommet og gått med jevne mellomrom, og som nå begynner å bli ganske belastende, både fysisk og psykisk. Jeg dro til lege i april 97 pga store smerter i høyre siden både fremme og bak. Smerten er i området ca ved livmor eller nært nyren. Den gang ble det påvist nyre/bekken betennelse, samt at jeg var gravid i 2.måned. Jeg fikk antibiotika, men smertene bare tilltok, uten at legene kunne finne noe hverken av blodprøver eller ultralyd. Etter en måned med vanvittige smerter valgte jeg å avbryte svangerskapet, og det gikk ca en måned etter det så var smertene så godt som borte. Men siden den gang har det med jevne mellomrom kommet tilbake, og enkelte ganger er smertene så store at jeg blir sengeliggende . Det kjennes som om det er et stort område som er ganske ømt,eller en svak murring,dette har jeg så godt som hele tiden, men når smertene tiltar er det som om det stråler oppover magen og bak til ryggen.Enkelte ganger er det sånn at jeg må krølle meg sammen for å minske smertene litt.En varmepute eller en varm klut lindrer litt, men fjerner ikke smertene.Jeg må også legge til at dette er ikke menstruasjonssmerter, da det sjelden samfaller med den, og jeg har heller aldri vært plaget av menssmerter.Jeg har normal mensstruasjon, sluttet med p-piller for ca 9 mnd siden, og det er ikke mulig at jeg er gravid heller. Smertene er bare på min høyre side, merker ingenting på venstre siden. Legene finner ikke spor av infeksjon i kroppen, og har snakket om at det kan være utløst av stress. Jeg har oppdaget at kulde gjør smertene verre, og at noe mat og drikke(bl.a sukkerholdig alkohol) kan utløse disse smerteanfallene. Jeg er blitt spurt om hvordan avføringen er i disse periodene,og den er normal, men kanskje litt hyppigere.Heller ingen svie ved toalettbesøk.Jeg trener jevnlig, men når disse periodene står på kan jeg ikke f.eks ta situps, og det tærer på meg både fysisk og psykisk å ikke vite hve det er, når smertene er såpass store av og til. Skal jeg slå meg til ro med at det skyldes stress(noe jeg forøvrig er uenig i, siden det ikke er i perioder med stress jeg opplever dette), eller er det noe jeg bør be om å bli undersøkt for? Jeg vil så gjerne bli bra, eller i allefall finne ut hva som feiler meg...Det er fælt å gå med slike plager uten å vite hva det er..

Relevante sykdommer/medisiner: Går ikke på noen medisiner, tar så godt som aldri smertestillende heller, som pinex og sånt.

Kvinne, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du beskriver en lang rekke symptomer i spørsmålet ditt som du har hatt svært lenge, og det er selvfølgelig svært forståelig at du nå begynner å bli både fysisk og psykisk sliten.
Det er dessverre slik at smerter og andre plager fra magen ofte er vanskelig å finne årsaken til, dette kommer av at vi har svært mange forskjellige organer i dette området og symptomer på sykdommer i de forskjellige organene er ofte ganske like. Det er også riktig som legen din har sagt at slike plager kan komme av stress og andre psykiske plager.
Hos kvinner kan i tillegg tilstander i kjønnsorganene (feks. livmor og eggstokker) gi smerter i mageregionen.

Det er nok ikke mulig for meg å stille noen diagnose for deg over nettet, til det trenger man å utføre forskjellige undersøkelser. Jeg kan imidlertid spekulere litt i mulige årsaker.
Ut i fra symptomene du beskriver så kan det tyde på problemer med bukspyttkjertelen, dette er en kjertel som skiller ut fordøyelsesenzymer og hormonet Insulin. Bukspyttkjertelen (pankreas) tømmer seg ut i tolvfingertarmen sammen med galle fra gallebæren. Enkelte ganger vil en gallestein kunne blokkere åpningen til tarmen og bukspyttkjertelen får dermed ikke tømt seg, dette er en av de vanligste årsakene til betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt). En slik betennelse vil gjerne gi symptomer som ligner på dine.
Det trenger ikke å være gallestein som utløser en pankreatitt, det vanligste er faktisk høyt alkoholforbruk. Andre årsaker er kan være infeksjoner, enkelte midisiner, og noen hormonforstyrrelser.

Nå er det langt fra sikkert at det er pankreatitt du har, men det er i hvertfall en mulighet med det symptombildet du beskriver. En kronisk pankreatitt kan være vanskelig å diagnosere, ofte er blodprøvene nærmest normale. Man kan av og til se forandringer på røntgen eller ultralyd så jeg ville diskuter med fastlegen om det kan være en ide å henvise deg til dette.
Man kan også ta enkelte avføringsprøver hvor man blant annet måle fettinnholdet.

En annen ting du kan ta opp med legen din er om du skal henvises til en gastroenterolog, dette er en lege som er spesialist på fordøyelsessytemet vårt. De fleste sykehus har medisinsk poliklinikk hvor slike plager som du har kan utredes.

Håper dette var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn