Smerter i endetarmen: Legen undersøkte meg ikke

Spørsmål

Jeg har smerter i endetarmen. Kjenner det konstant. Kjennes ut så det er trappet en tennisball oppi der. Ingen blod eller slim. Kanskje litt treg mage. Jeg har vært hos legen, men hun er avvisende. Gjør ingen undersøkelser, men jeg fikk stikkpillere mot hemorider. Jeg kan ikke se noen. Når jeg gikk på do etter fødsel føltest det som om alle tarmer kom ut. Jeg hadde også hemorider da som jeg kunne se. De er borte nå. Jeg har hatt dette i noen mnd. Hva kan det være? Seff redd for kreft

Kvinne 37
Svar

Hei.


Her er ihvertfall en ting klart: Så lenge din lege i første omgang gjettet på at det var hemoroider som var årsak til plagene dine, og stikkpillene ikke virket, så må hun nå udiskutabelt undersøke deg, for å finne årsaken. En vanlig årsak til smerter i endetarmen er fissurer/ rifter. Disse vil legen lett kunne se med et anoskop, et lite plastrør med lys som settes litt inn i anus. Det kan gjøres på vanlige fastlegekontor. Er det dette, så finnes der spesielle salver mot slike. Videre kan det forsåvidt være indre hemoroider, som ikke synes med det blotte øye, og som stikkpillene hittil ikke har hjulpet mot. Tromboserte hemoroider kan være veldig vonde, og ofte føles som om "noe er der". I en vanlig hemoroide er det flytende blod, men i en trombosert hemoroide har dette blodet koagulert/ størknet, så det blir i prinsippet som om man går med en liten stein inni analkanalen. Disse kan lett behandles med å snitte hull i de i lokalbedøvelse, og plukke ut innholdet. Da forsvinner mesteparten av smertene og følelsen av  at "noe er der".  

Legen din må også undersøke deg med en hanskekledd finger i anus, for å kjenne etter kuler. Du skriver at du er redd for kreft, og det er du naturligvis fordi du ikke vet hva dette skyldes og fordi du dessverre ikke har blitt undersøkt ennå, da er det naturlig at en spekulerer. Jeg kan naturligvis ikke gi noe menneske en garanti for at ikke de kan ha kreft, spesielt ikke over internett, men jeg kan ihvertfall si at her ikke er noe i det du forteller om her, som gir kreftmistanke i første omgang. Det er usedvanlig alminnelig å ha smerter i endetarmen, og kreft er blant de sjeldneste årsaker en kan tenke, mens forskjellige hemoroidevarianter og fissurer /rifter er særdeles vanlige årsaker. Derfor er dette svært mye sannsynligere. Men igjen og avslutningsvis; en lege skal som hovedregel undersøke pasienten før diagnoser stilles, og især når behandlingen legen foreslo, ikke virker. Så det du skal gjøre her, er å gå til fastlegen igjen og si at du har like vondt, at medisinen ikke virket, og du må gjerne legge til at du har snakket med annen lege (=meg) som sier at du nå skal undersøkes, blant annet mhp tromboserte hemoroider og fissurer. Lykke til!