image: Smerter i bukveggen. Spigellis hernie (brokk)?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i bukveggen. Spigellis hernie (brokk)?

Spørsmål

Hei. Vedrørende magesmerter. Her er historikken i korte trekk: Jeg var hos lege i mai 2020 på grunn av magesmerter i øvre høyre kvadrant. Ultralyd fastlege viser noen små gallesteiner. Det blir mistenkt galleveisproblematikk. Lege juli 2020: klypende lokal smerte cirka 4 cm til høyre for navlen og omtrent 3 cm ovenfor, på høyre side av magen. Så var jeg hos lege i November 2020 på grunn av to dager med sterke magesmerter (ikke luftsmerter). Mistanke om gallesteinanfall. UL fastlege viser tom galleblære. Da ble jeg henvist til spesialist for ultralyd. Det ble gjort i desember 2020. Det viste: "UL abdomen med sammenligning fra tidl. CT colon/abdomen 2009, Alt normalt. Ingen gallestein, tynne vegger i galleblære, fine galleganger. Ingen tegn til brokk/bukhinne. Intet patologisk påvist." Siden mai 2020 har jeg hatt perioder med magesmerter høyre side fra navlehøyde og opp til under ribbeina. Fra juli 2020 har smerten fått mer klypende og lokal karakter. Det kjennes ut som noen klyper meg lett. Kjennes ikke dypt inni, men fremme i magen. Det er veldig lokalt og jeg kan peke på smerten med en finger når den kommer. Alltid samme sted. Det kommer i tak og i veldig varierende hyppighet. Noen ganger av og på hele dagen i flere uker, mens andre ganger er jeg smertefri i uker og måneder. Jeg er i normalt god form, ingen endringer i avføring, utover avføring 2 ganger per dag innimellom mot 1 til vanlig. Normal avføring alltid til samme tidspunkt om morgenen, ingen ufrivillig vektnedgang, ikke feber. Bittelitt oftere oppblåst enn ellers, men ikke spesielt merkbart. Fastlegen nevnte mulig magesår, men jeg har ingen brennende smerte. Det er ikke måltidsrelatert og jeg har det ikke om natten. Smerteskala 2-3 (10=verst tenkelige). Lurer på hva dette kan være og om jeg bør utredes mer. Har helseangst og litt bekymret for om dette er psykisk eller relatert til helseangsten, og en som følge av dette kan overse noe farlig. Ultralydsundersøkelsen i desember 2020 hadde vel vist om noe var farlig? Men ultralyd kan vel ikke se tarm? Legene har ikke funnet ut noe. Jeg bekymrer meg selvsagt for GIST eller annet skummelt som kan gi smerter, men ingen andre symptomer. Hva bør jeg gjøre nå? Se an eller gå til lege igjen snart? Jeg bruker ingen medisiner. Fikk utført CT colon/abdomen i 2009 på grunn av frisk blødning fra endetarm. Har hatt indre hemorioder. Keisersnitt 2011 og 2014. Ingen komplikasjoner. Lege mente i juni 2020 at mulige sammenvoksninger kunne være årsak til klypende smerte, men tviler på at sammenvoksninger pga keisersnitt befinner seg så langt opp i magen.

Kvinne 37
Svar

Hei.

Det er lite sannsynlig at du har sykdom i galleblære eller indre organer i buken, ut fra de opplysningene du kommer med her. Det høres mer ut som det kan sitte i bukveggen. Jeg har både derfor, og ut fra din beskrivelse av smerten, mistanke om at du kanskje kan ha en eller annen type brokk i bukveggen, hvor fett fra bukhulen kan komme i klem mellom muskellagene i buken, for eksempel det som heter Spigellis hernie. Hernie betyr brokk. Hvis du googler "spigellian hernia", vil du se bilder av hvor dette er lokalisert, og både lokalisasjonen og din beskrivelse kan tale i denne retning. Derfor synes jeg du skal ta den muligheten opp med din fastlege.

Det kan bekreftes eller avkreftes med CT- eller MR-bilde av bukveggen.

Forøvrig tenker jeg også i retning av at en hudnerve kan ligge i klem, av en eller annen grunn.

Jeg synes du skal oppsøke din fastlege og diskutere disse mulighetene, og eventuelt bli utredet for dette, om fastlegen ut fra undersøkelse av deg finner ut at det er en mulighet.

Jeg håper at rådene kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsfoto øverst: Sakurra / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-