Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerteplaster

Spørsmål

Hei. Jeg spør på vegne av min kone. Hun ble kreftoperert i bukspyttkjertelen for ca 6 mnd siden ved Rikshospitalet. Alt er såre vel så langt dvs ingen spredning. Imidletid har hun plager med sterke smerter i et ben (Nervesmerter) som skriver seg fra en kraftig blodutredning i leggen (H). I den forbindelse bruker hun Targiniq som langtidsvirkende og Oxynorm for å ta smertetoppene. Her er problemet:

Hun har stomi som et resultat av en reoperasjon i forb. med kraftoperasjonen. Vi har over lengre tid ment at Targiniqen ikke virker, og at kun oxynormen virker når smertene kommer. Imidlertid oppdaget vi nå at det lå tabletter i stoemien/posen som ikke var tatt opp i tarmen/magen. Jeg skjønner at Targiniq depottabletter ikke løser seg opp fort nok slik at de nyttegjøres. Mitt spørsmål er: Finnes det andre medikamenter som er smertestillende i samme grad som Targiniq og Oxynorm f.eks. plaster ? Hun benytter 60-70 mg oxynorm og det samme av targiniq pr. dag.

Svar

Hei! Ja det gjør det absolutt!. Med tablettrester i stomien, er det rimelig sikkert at hun ikke har effekt av tablettene og at annen administrasjonsform bør velges. Det finnes smerteplaster som er like potent som Targiniq. f eks Fentanyl eller Durogesic depotplaster. Disse skiftes hver uke. Smertetopper kan behandles med fentanyl (Instanyl) nesespray. Dette kan fastlegen din hjelpe deg med.Det er viktig at konverteringen fra tabletter til plaster foregår forsiktig. Grunnen til det er at totaldosen av opioider ikke kan medregnes siden tabletter ikke er tatt opp i tarmen.Det kan dermed fort gi overdosering. Fastlegen vil følge dette opp tett.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-