Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smertefulle sprekker i endetarmsåpningen

Spørsmål

Hva gjør man når det er mange år med rift i endetarmen, verk , slim og blod, men ikke blir tatt på alvor? Hadde en mislykket operasjon av hemoroider, og polypper, og far hatt problemer etter det. Legen som opererte var svært uerfaren. Jeg sliter med konstante smerter i endetarm, blod og verk. Men sykehuset skal spare penger, blir ikke tatt på alvor. Bør jeg søke en privatklinikk? Kvinner har jo generelt lav status når det gjelder smerter, men dette er svært hemmende. Ingen salver eller stikkpiller virker, og det er kronisk vondt. Kan ikke dyttes inn, blør mye, men lite, det er mere verk og slim. Hva bør man gjøre? Kan være analkreft, da dette ofte oversees som hemoroider. Blir bare verre og verre.

Kvinne 62
Svar

Hei.


Du har altså i mange år hatt plager med rift i endetarmsåpningen og hemoroider. Siden det har vart i mange år, kan du i det minste utelukke kreft, slik du spør om. Det hadde i så fall blitt verre hele tiden, og du hadde vært syk og kanskje død, etter mange år med dette. Derfor kan det etter alt å dømme utelukkes.


Du har altså hatt ett stk operasjon for dette, og det var ikke vellykket. Det betyr imidlertid ikke at ikke du vil kunne hjelpes på annen måte, eventuelt med en ny kirurgisk behandling. 

Det du spør om, er hva du nå bør gjøre. Jeg anbefaler følgende: Oppsøk fastlege for undersøkelse, og diskuter behandlingsmuligheter med legen. Det er ikke gitt at du har forsøkt enhver lokalbehandling mot dette, selv om du har forsøkt diverse salver og stikkpiller. (jeg vet ikke hvilke) Jeg går ut fra at du har forsøkt Scheriproct mot hemoroider, men har du forsøkt Rectogesic mot smerter fra riftene? Det kan ha god effekt.

Du skriver under tilleggsopplysinger at du har kronisk forstoppelse. Det viktigste du kan gjøre for å bli kvitt og for å forhindre tilbakefall av både hemoroider og sprekker (fissurer), er å få bukt med forstoppelsen. Siden du ikke har klart dette til nå, må du få legen din med i den prosessen, for å finne løsninger som fungerer, inklusiv medisiner mot forstoppelse. Det finnes alltid råd mot forstoppelse, men en må ofte prøve og feile en del, forsøke forskjellige kombinasjoner av medikamenter og kostholdsendringer m.v., for å komme til målet. Det viktigste er å vite at forstoppelse går det an å bli kvitt, og der trenger du din lege med som rådgiver i den prosessen videre. 

Hvis du og fastlegen i sammen så ikke finner gode nok løsninger på problemene dine, bør fastlegen henvise deg videre til en kirurgisk avdeling, for å vurdere nye kirurgiske tiltak. Som forklart ovenfor, så er det IKKE slik at en mislykket operasjon betyr at ikke en ny (og eventuelt teknisk anderledes) operasjon vil kunne hjelpe deg.

Du skriver også at du ikke blir tatt på alvor. Det kan jeg faktisk vanskelig forestille meg, for slik er det ikke i helsevesenet, og ingen vil tenke at det ikke er viktig å hjelpe en person med kroniske smerter.

Kanskje du mistolker det at du hittil ikke har fått hjelp for dette, med at du ikke blir tatt på alvor? Enhver lege vet at det du plages med, kan være svært smertefullt, og ønsker derfor å tilby deg den hjelp som finnes mot dette. Jeg tenker at det er viktig at du forteller din fastlege akkurat det at du har opplevd det slik at du ikke blir tatt på alvor, for da vil legen ta dette med i behandlingen av deg, inklusiv i eventuelle henvisninger til kirurg.


Du spør om du bør oppsøke en privatklinikk. Til det kan følgende sies: Det er ingen forskjell i innholdet eller kvaliteten på offentlig eller private helsetjenester. Det handler kun om hvordan de som jobber der, blir avlønnet, altså fra en privat eller en offentlig arbeidsgiver. Utover dette er det muligheten for raskere behandling i private løsninger enn i offentlige, som naturligvis må prioritere alvorlige og farlige sykdommer før ikke-farlige sykdommer, slik at det blir kortere ventetid for de som har farlige sykdommer, heldigvis. Og det kan man da tidvis kjøpe seg ut av ved å benytte seg av private tilbud. Men det er ingen forskjell i behandlingemetoder eller kvalitet på de helsetjenester som tilbys. Hvorvidt du da bør velge slike private helsetjenester, blir et valg du må ta selv, avhengig av økonomiske forhold og avhengig av hvor utålmodig du er, men ikke ut fra tanker om at det er "bedre" behandling i det private.


Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være med å hjelpe deg videre, og ønsker deg lykke til.