image: Smerte i brystet ved spising, spiserørssykdom?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerte i brystet ved spising, spiserørssykdom?

Spørsmål

Hei. Når jeg spiser så får jeg en smerte midt i brystet som går ned til solar plexus, føles som krampe. Hva kan grunnen til dette være? Takk

Mann 38
Svar

Hei.

Her tenker jeg i retning av mulig sykdom i spiserøret, og derfor synes jeg du skal få dette undersøkt. Det er naturlig nok ikke mulig å stille noen eksakt diagnose uten legeundersøkelser, og det er mange slags sykdommer i spiserøret som kan gi slike plager. Vi kan tenke på reflux, som består i at lukkemuskel mellom spiserør og magesekk ikke virker optimalt, og det kan komme magesyre opp i spiserøret og lage irritasjon, betennelser eller sår der. Det kan undersøkes via gastroskopi. Videre så er det mulig med forstyrrelser i muskelsammentrekningene i spiserøret (peristaltikken), det som rytmisk presser maten ned i magen. Det kalles achalasi. Utposning på spiserøret er mulig, og kreft er også en teoretisk mulig årsak, men selvfølgelig langt sjeldnere enn for eksempel en vanlig tilstand som reflux.

LES MER: Smerter øverst i magen

Alt i alt synes jeg nå at du skal oppsøke fastlegen for å få dette utredet nærmere. Før du skal til legetimen, kan du prøve å legge merke til om du får mindre plager av flytende / glatt føde, som for eksempel grøt, og mer vondt av hardere ting som knekkebrød osv, for hvis det er slik, så er det med å styrke mistanken om at dette skyldes årsaker i spiserøret.

Håper svaret er til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: Magic mine / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-