Slimet og blodig avføring

Spørsmål

Hei!

Jeg er en gutt på 17 år, som den siste måneden (ca) har hatt mye blod i avføringen. Når jeg tørker meg etter et toalettbesøk, blir papiret fullt av blod og slim. Har studert det nøyere, og funnet ut at blodet og slimet kun er på utsiden av avføringen.
Jeg er utrolig nervøs hva dette kan være, og i sånne situasjoner tenker man jo det verste. Har ikke nevnt noe til mine foreldre pga. flauhet. Har heller ikke lyst til å gå til legen å få han til å rote inni der! Håper dere kan svare så fort som mulig, da jeg er utrolig nervøs..
På forhånd takk...
Relevante sykdommer/medisiner: Er overvektig

Mann, 17 år

Svar

Hei !

Den hyppigste årsaken til blod utenpå avføringen er hemoroider. Det er ufarlige utposninger i blodårene i endetarmsåpningen. Slik kan behandles med stikkpiller og krem. Hvis du har mye slim, er ikke dette så vanlig ved hemoroider, men "mye" er jo et relativt begrep.

"Mye" blod og slim i/utenpå avføringen kan også tyde på en betennelsessykdom i tykktarmen, f.eks. ulcerøs colitt. Dette er en meget sjeldnere og mer alvorlig tilstand enn hemoroider, og denne skal definitivt følges opp og behandles av lege.

Du skriver at du "tenker det verste", hvilket man ofte gjør når man ser blod i avføringen osv. Kanskje du da tenker på kreft osv ? Det er iallefall særdeles usannsynlig i din alder, så dette behøver du egentlig ikke å bekymre deg for.

Og så har du det "problemet" med at du synes dette er flaut og ikke har lyst til å gå til legen, og du har ikke nevnt noe til dine foreldre.
Vel, da er du ytterst normal ! :)
Men jeg synes ikke dette skal hindre deg i å manne deg opp og ta en tur til legen for å få dette undersøkt, da et legebesøk vil avklare hva årsaken til blødningen er. Tenk hvor lettet du blir hvis du f.eks. får beskjed om at det er hemoroider, og får en resept på stikkpiller og krem, og blir kvitt plagene !

Og hvis det skulle være noe alvorligere, som f.eks. betennelse i tykktarmen, hvilket jeg ikke nødvendigvis tenker at det er, men det må utelukkes, så er det jo også klart at dette skal du ikke gå rundt med uten behandling og legehjelp.

Du sier at du ikke har lyst til å legen "rote inni der". Forståelig nok, da du ikke har hatt noen til å studere denne delen av kroppen din før, og det er en ny situasjon og opplevelse du finner ubekvem.
Men da kan jeg fortelle deg at du for det første er helt normal som opplever det slik, og enhver lege vet inderlig godt at pasienten ikke synes noe om å bli undersøkt der, og tar hensyn til det. Og for det annet, så er det jo også slik at for legen så er dette en aldeles vanlig undersøkelse, som enhver fastlege / almenpraktiker gjør nesten daglig, år etter år, på linje med å kikke folk i halsen eller ørene.
Og så mye "roting" blir det heller ikke. Det blir til at legen kikker deg i baken etter hemoroider, og evt setter inn et tynt lite plastrør noen få cm opp for å se inn i endetarmsåpningen. Det er ikke vondt, men mere "uvant" eller ubekvemt.
Når du går til legen for dette, synes jeg også at du skal innlede med å si at du gruer deg og synes det er ugreit, da stikker du litt hull på ballongen og det blir vanligvis noe lettere, og legen vil ta hensyn til det.

Det at du ikke har fortalt eller vil fortelle dine foreldre om dette, synes jeg heller ikke er så rart, at man ikke vil diskutere sin endetarmsåpning og avføring med sine foreldre i første omgang. Men det behøver du jo ikke heller. Bestill bare en legetime selv hos din fastlege, og hvis det er hemoroider du har, så får du en resept og gjennomfører behandlingen selv uten å informere dine foreldre, og skulle det mot formodning være noe alvorligere som en tykktarmsbetennelse, så er saken en noe annen, da vil det være naturlig å informere sine foreldre etterhvert. Og om dette skulle være aktuelt, så kan du jo be legen gjøre det også for deg, hvis du finner det naturlig eller greiere.

Da du er en frisk 17-åring, så er du kanskje ikke vant med å gå til legen, og kanskje du som mange andre ikke vet hvem din fastlege er. Dette finner du isåfall enkelt ut ved å gå inn på www.trygdeetaten.no hvor der er en link til dette formål, og der taster du inn ditt fødselsnr så får du navn og tlf nr til din fastlege.

Ønsker deg lykke til !