Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slim og blod i avføringen i lengre tid

Spørsmål

Hei. Jeg fikk diagnosen cøliaki seint i 2016. Sleit mye med utmattelse, hodepine/migrene med aura mm. Måtte sove på jobb for å komme meg igjennom dagen. Glutenfritt gikk fint så sleit jeg med oppblåst. Fant ut at jeg måtte holde meg unna laktose. Senere tid begynte jeg å ha blod og slim i avføring. Matrester i avføring også. Spesielt frukt og grønnsaker. Jeg reiste til legen og fikk dette testet, men svarene var fine. Jeg tok enda en test da jeg faktisk hadde blod og slim med i testen. Det viste seg da at prøvene var forhøyet. Rød tekst da jeg så hos legen. Veldig høy og unormalt. Jeg blei så sendt til undersøkelse av magen og tarmen. Opp og nedentil med kamera, men svarene var fortsatt fine. Jeg hadde ikke problemer den dagen med blod og slim. Da jeg måtte gå uten mat i nesten 3dager. Jeg fikk til svar at tarmen var ikke preget lengre av gluten og alt var som normalt og ingen tegn til cøliaki lengre. Ingen hemorider heller. Var hos denne legen for rundt 6/7mnd siden, omkring der. Slitet med blod og slim siden mai 2019. Da jeg først så det! Nå per i dag har jeg sett at jeg har begynt å ha dette ganske oftere og hyppigere. Jeg har vært mer sliten enn normalt fra hva jeg pleier. Jeg har ikke feber og heller ikke store smerter i magen, men har hatt mye oppblåst mage i ny og ne. Oftere enn vanlig. Det kommer heller ikke blod på papir når jeg tørker meg, men kan oppstå ved hard mage. Har merket også at blodet går i en stripe oppover avføring. Slimet er gul/grønt og er mye. De har også tatt ultralyd av magen uten noen Funn men dette av tarmen og ikke endetarm.jeg ønsket ikke å ta MR med kontrast så dette er ikke gjort. Jeg lurer fælt på hva neste steg skal være. Jeg har gjort mye og har av og til sterke smerter i magen, men aldri hos legen ved mage trykking. Jeg er hjemme 100% pga jeg blei aldri bedre etter fant ut at cøliakien. Jeg sliter mye med utmattelse. Fikk ME diagnosen 2018, men jeg har vært mer unormalt sliten enn hva jeg pleier.

Kvinne 22
Svar

Hei.


Jeg forstår det slik at du var til undersøkelse av tarmen for et halvt år siden, og at du har blitt verre etter dette. Da tenker jeg at du bør få den legen som kjenner deg best (fastlege, går jeg ut fra) til å gjøre en vurdering av om du bør utredes videre. Deri ligger også en vurdering av om det er undersøkelser du ikke har utført, som du nå bør gjøre. Jeg vet f.eks. ikke om du har tatt en avføringsprøve som heter kalprotektin. Den gir økte verdier ved sykdom i tarmen, inkl betennelsessykdommer. Det bør gjøres. Coloskopi kan kanskje være aktuelt. Men kanskje fastlegen bør kikke innenfor åpningen for å se etter blødning, såkalt anoskopi eller rectoskopi. Det tenker jeg er viktig, siden du beskriver at det kommer striper av blod på avføringen når den er hard. Det gir mistanke om blødning ytterst i endetarmsåpningen, f.eks. rifter eller sprekker som følge av har avføring. Det kan virke ganske sannsynlig.

Men det med å bli undersøkt og utredet videre for dette nå, må også sees opp mot at vi nå er en situasjon med rask spredning av coronaviruset, og et generelt og viktig råd er å ikke oppsøke hverken legekontor eller sykehus med mindre det er helt nødvendig akkurat her og nå, og det er dette neppe. Det er jo nemlig ingen grunn til å mistenke at du har noen alvorlig sykdom, siden dette har vart i så lang tid som det faktisk har. Og kreft i tarmen forekommer i praksis ikke i din unge alder, noe som igjen er med å tilsier at du bør se dette an inntil videre, ut fra dagens coronasituasjon.

Håper at informasjonen og rådene er til nytte. Lykke til.