Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slim i avføringen

Spørsmål

Hei
Jeg har vært nylig hos legen med slim i avføringen. Jeg har hvitt litt klumpete eller klebrig slim til avføring nesten hver dag. De tok en avføringsprøve men fant ikke blod i avføringen. Jeg har tidvise smerter/diffuse trykk aktige mot nedre del av rygg, men mer i hoftene kjennes det ut som kommer samtidg med at jeg har mye slim. Kan dette være tykktarmskreft. Legen min konstanterte at mine blodprøver var fine, ikke betennelse i tarmen og ikke blod. bortsett fra lavt B12, og litt lavt stoffskifte. Jeg har ikke diare, tvert imot sjelden avføring med forskjellig konsistens. Føler meg avhengig av kaffe for å komme på do. Ellers frisk. Men "ryggsmertene" kan være slitsomme. Kan det være en svulst som vokser og gir trykk smerter i ryggen som avgir slim i tykktarmen? og hva er i så fall slimet da? Og smertene i rygg/hofter?

Relevante sykdommer/medisiner: noe lavt stoffskifte, mye pigmentflekker i ansikt

Kvinne, 32 år

Svar

Hei!

Dette høres ikke ut som symptomer på en kreftsykdom. Vel og merke er det noen krefttyper som kan produsere en del slim men det er ikke et vanlig hovedsymptom. Tarmkreft er heller ikke vanlig i din aldersgruppe og en svulst som eventuelt gir smerter i ryggen ville også mest sannsynlig gitt blod i avføringen.

Når det gjelder hva det kan være så er det mest sannsynlige en betennelse i tarmen. Du skriver at legen din har tatt prøver som ikke viser betennelse, her mener han nok infeksjon siden man ikke kan utelukke betennelsesreaksjoner kun ved prøver av avføring og blod. Skal man kunne si noe slikt helt sikkert må man undersøke tarmen med så kalt endoskopi, endet coloskopi (undersøkelse av tykktarm) eller gastroskopi (undersøkelse av spiserør, magesekk, og tolvfingertarm).

Det er flere tilstander som kan gi slike symptomer, slik som Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, cøliaki, og irritabel tarm. Siden du ikke har blod i avføringen er nok de to første ikke særlig sannsynlig, men det kan godt dreie seg om irritabel tarm.
Irritabel tarm er ikke det man definerer som en sykdom men mer en forstyrrelse i funksjonen til tykktarmen. Symptomene er i første rekke smerter, spesielt på venstre side av magen, og tidvis diare, forstoppelse, og luftplager. Noen har alle disse symptomene mens andre kun har noen.
Noe som ofte er typisk for irritabel tarm er at plagene lindres noe av å ha avføring, jeg vet ikke om dette gjelder deg?

Når det gjelder smertene i ryggen så kan disse godt komme fra tamsystemet ditt selv om smertene synes å komme fra et annet sted. Nervebanene våre går svært "kronglete" i magen slikt at for eksempel smerter grunnet en sykdom i et organ kan føles et helt annet sted en der organet ligger.

Jeg tror nok altså ikke at plagene dine skyldes en kreftsykdom, og heller ikke en alorlig annet sykdom. Det er imidlertid ofte vanskelig å diagnosere sykdommer i bukens organer siden disse ofte gir svært like symptomer.
Dette kan godt være en tilstand som går over av seg selv om en stund, emn skulle det vedvare over lengre tid (jeg vet ikke hvor lenge det har vart nå), eller om plagene skulle bli værre, så ville jeg igjen snakket med legen din om eventuel videre utredning av tarmen.

Håper dette har vært til hjelp!