Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slim i avføringen

Spørsmål

Hei.

I ca. to uker har jeg blitt plaget av mye slim i både avføringen og urinen. Avføringen er ikke diare, men veldig mye mykere enn vanlig. Har ikke oppsøkt lege på grunn av dette. Jeg lurer på hva som kan være årsaken til at dette. Slimet kommer hver gang jeg er på toalettet.

Kvinne, 22 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt!

Slim i avføringen er noe mange er plaget med, og det kan være mange årsaker til dette.

Du skriver at du har hatt dette i to uker, og at avføringen ikke er diaré, men løsere enn vanlig. Kun utifra dette er det vanskelig å si hva som er årsaken akkurat i ditt tilfelle. Jeg anbefaler deg derfor å ta kontakt med legen din, slik at han kan snakke med deg, og få undersøkt magen din. Det vitigste for deg er jo å utelukke at det skulle dreie seg om noe alvorlig!

Det er da viktig å vite om du har du vært plaget med noe lignende tidligere, har andre symptomer – feber, kvalme/oppkast, om du har magesmerter, hvor ofte du er på do, om det ”bare” er slim, eller om det også er blandet med blod, om du har vært på utenlandsreise siste tiden, om du har noen sykdommer, om du bruker noen faste medisiner etc.

Slimet kan som nevnt skyldes flere ting. Ofte kommer det pga en infeksjon av en eller annen art. Har du for eksempel vært i utlandet kan du ha blitt smittet der. Har du hatt en annen infeksjon i det siste som har blitt behandlet med antibiotika opplever mange diareplager, pga at antibiotikaen ikke bare dreper bakteriene som ga deg sykdommen, men også de naturlige tarmbakteriene.
Har noen i familien din mage/tarmsykdommer? Kronisk inflammatorisk tarmsykdom, som for eksempel Crohns sykdom eller Ulcerøs collitt gir plager med hyppige avføringer, med blod-og slimtilblandet diaré.

Hvordan går det ellers med deg for tiden? I forbindelse med blant andre stressende situasjoner viser det seg at både avføringen og avføringsmønstreret endrer seg. Det kan være eksamen på skolen, mye å gjøre på jobben, krangling med kjæresten etc.

Det som er viktig å være klar over er at man ikke alltid klarer å finne årsaken til disse plagene!
Selv etter mange undersøkelser er det mange som ender opp uten noen forklaring på plagene, og får da ofte diagnosen irritabel tarm syndrom. Hos omtrent halvparten som oppsøker fastlegen sin med mageplager finner man ikke årsaken, og mange får da denne diagnosen.

Håper dette ga deg svar på noe av det du lurte på!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-